Clicky


Kabinet: nooit verzoek gehad om Black Friday te verbieden

Kabinet: nooit verzoek gehad om Black Friday te verbieden
29-11-2020 19:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.

Volgens Aboutaleb hebben de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad samen om een verbod gevraagd. Maar het kabinet wilde dat niet, zei hij tegen actualiteitenprogramma Buitenhof. Nu laat het kabinet weten dat zo'n verbod ook juridisch gezien lastig zou zijn. Bovendien hebben burgemeesters zelf de "ruimte en bevoegdheid om in te grijpen" als dat mogelijk is. Dat is in de wekelijkse vergadering met voorzitters van de veiligheidsregio's ook meerdere keren besproken.

Het kabinet wijst daarnaast op cijfers van branchevereniging INRetail, waaruit blijkt dat het op de koopjesvrijdag dit jaar 72 procent rustiger was in de winkelstraten dan vorig jaar op Black Friday. De winkeliersorganisatie hamerde er al langer op om Black Friday te verspreiden, waardoor sommige winkels een week lang (Black Week) of een maand lang (Black November) uitverkoop houden. Op die manier moest voorkomen worden dat het op vrijdag te druk zou worden.

Maar dit weekeinde besloten burgemeesters van verschillende steden alsnog de winkels eerder te sluiten. De uitverkoop en de naderende pakjesavond en feestdagen zorgen ervoor dat het op veel plekken te druk is.

Het kabinet spreekt al langer met winkeliers om drukte in winkels en de winkelstraten tegen te gaan. Zelf zijn de winkeliers verantwoordelijk voor handhaving in de winkel. Zij moeten ervoor zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel zijn, dat de hygiëneregels worden nageleefd en er duidelijke looppaden zijn aangegeven, bijvoorbeeld met tape. Dit moet voorkomen dat er te veel mensen in één schap bij elkaar staan.