Clicky


Nautilus roept regeringen en VN op voor kerst zoveel mogelijk bemanningsaflossingen mogelijk te maken

Nautilus roept regeringen en VN op voor kerst zoveel mogelijk bemanningsaflossingen mogelijk te maken
01-12-2020 13:41 | Algemeen | auteur Redactie

ROTTERDAM - Nautilus International, de vakbond van maritieme professionals in de UK, Nederland en Zwitserland, wil dat regeringen en de industrie hun inspanningen opvoeren om een einde te maken aan de afloscrisis voor zeevarenden door Covid-19. Uit internationaal onderzoek blijkt dat bijna negentig procent van de zeevarenden en waterbouwers wereldwijd is getroffen door de pandemie en dat grote aantallen maritieme werknemers de industrie willen verlaten als dit zo doorgaat.

Nautilus roept regeringen en de industrie op om samen te werken om zoveel mogelijk bemanningsaflossingen mogelijk te maken in de maand december, en wel voor Kerstmis, mede ook omdat sommige bemanningsleden nu al een tweede kerst tegemoet gaan, ver weg van huis.

Nautilus heeft daarom vandaag (1 december) een petitie gelanceerd, waarin regeringen en de Verenigde Naties worden opgeroepen om samen te werken en er voor te zorgen dat zeevarenden, waterbouwers en offshore werkers in elk land worden aangewezen als ‘key workers’ en om bemanningsaflossingen waar ook ter wereld mogelijk te maken.

Naar schatting 400.000 maritieme werknemers van over de gehele wereld zijn nu gestrand op schepen. Zij moeten blijven werken en kunnen niet worden afgelost. Dit is een crisis die bovendien de internationale handel en de maritieme veiligheid ernstig bedreigt.

Uit onderzoek van Nautilus International is gebleken dat bijna 90% van de Britse, Nederlandse en Zwitserse maritieme werknemers rechtstreeks is getroffen door deze bemanningsaflossing crisis, hetzij op zee vanwege een gebrek aan aflossingen, hetzij thuis. Velen zijn daardoor niet in staat tijdig bij hun schip aan boord te komen, met soms ook verlies van hun inkomen en baan.

Sinds het begin van de pandemie is Nautilus van alle kanten overspoeld met verzoeken om steun en advies. Veel leden hebben ons gewezen op de gevolgen van de crisis, of ze nu vastzitten op zee of niet in staat zijn om op tijd bij hun schip aan boord te komen.

Enkele reacties van zeevarenden:

"Ik ben kapitein. Door de aflossingscrisis was het extra zwaar om de verantwoordelijkheid te dragen voor een situatie waar je zelf geen grip op hebt. Het moeilijke aan de situatie was het ontbreken van een vooruitzicht, een datum. Mensen vinden het doorgaans niet erg om (een beetje) langer te blijven, maar als het zo lang duurt en er is geen zicht op aflossing, dan wordt het zwaar."

"Veel ambtenaren aan de wal houden nauwelijks rekening met de mensen op het schip. Corona maakt het allemaal nog erger en onzekerder. Je weet niet meer wanneer je naar huis dan wel aan boord kan. De frustratie aan boord en bij het thuisfront is enorm."

"Veel terminals maken ook hun eigen regels en restricties. Als je pech hebt kom je om van de honger of ziekte. Een schip met een zieke collega aan boord wordt nu als een gevaar gezien. Bij ons aan boord was Corona geconstateerd. In plaats van het aanbieden van hulp sloten autoriteiten de havens. Hierdoor overleden mensen onnodig en kregen anderen niet de hulp die zij nodig hadden. Dat was echt onmenselijk om mee te maken."

Nautilus NL voorzitter Marcel van den Broek: "Dit jaar heeft deze pandemie geleid tot ongekende niveaus van stress, vermoeidheid en veiligheidsproblemen doordat landen hun grenzen sluiten, wat maritieme werknemers in de zeevaart en waterbouw verhindert hun dierbaren te zien. Normaal gesproken herinneren we mensen er in deze tijd van het jaar aan dat met name zeevarenden hen een mooie Kerstmis bezorgen. Immers ruim 90% van al onze kerstinkopen wordt van over zee aangevoerd. Dit jaar roepen we daarom iedereen op om zeevarenden, waterbouwers en alle gestrande maritieme werknemers wereldwijd een mooie kerst thuis te bezorgen."

De petitie is hier te vinden: https://www.megaphone.org.uk/petitions/crew-change-for-christmas