Clicky


Alstom’s waterstoftrein rondt testperiode van drie maanden in Oostenrijk met succes af

Alstom’s waterstoftrein rondt testperiode van drie maanden in Oostenrijk met succes af
03-12-2020 11:50 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

WENEN - Alstom’s Coradia iLint, 's werelds eerste door waterstofcellen aangedreven trein, heeft zojuist de drie maanden durende testperiode op de regionale lijnen van de Oostenrijkse vervoerder ÖBB succesvol afgerond. Eerder werd de waterstoftrein al officieel goedgekeurd en gecertificeerd voor passagiersvervoer door de hoogste spoorwegenautoriteit in Oostenrijk, namelijk het ministerie voor klimaatbescherming, milieu, energie, mobiliteit, innovatie en technologie (BMK). 

Hiermee is Oostenrijk het tweede Europese land – na Duitsland  - dat de Coradia iLint volledig goedkeurt als een emissievrij alternatief voor dieseltreinen.  Zo onderstreept Alstom nogmaals zijn globale leiderschapspositie in spoorwegmobiliteit op basis van waterstof. Er is momenteel geen enkele andere treinfabrikant met een beproefde en geteste waterstoftrein die klaar is voor serieproductie.

"Met trots kunnen we bevestigen dat de Coradia iLint heeft bewezen geschikt te zijn voor alle dienstlijnen. Zelfs op steile gedeelten waren haar prestaties indrukwekkend. Ook zijn we trots op het feit dat de trein nu officieel is goedgekeurd en gecertificeerd voor passagiersvervoer in Oostenrijk. Bovendien wil ik ÖBB feliciteren voor de pioniersrol die het op zich heeft genomen bij het testen van waterstoftechnologie voor het spoor in Oostenrijk", zei Gian-Luca Erbacci, Senior Vice President van Alstom Europe.

De Coradia iLint is drie maanden lang op vier veeleisende lijnen in het zuiden van Neder-Oostenrijk, Wenen en het oosten van Stiermarken getest. Tijdens die testperiode zagen ÖBB en haar passagiers hoe de nieuwe en op waterstofcellen gebaseerde aandrijftechnologie werkt en hoe deze presteert, zelfs op steile baansecties en onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. De Oostenrijkse vervoerder is zelf erg positief over de waterstoftrein en de testritten.  Nu de testperiode in Oostenrijk is afgelopen, worden de verzamelde gegevens geanalyseerd om de technologie te perfectioneren voor de Oostenrijkse markt.