Clicky


Ingewijden: 'Geen versoepelingen mogelijk door hoge besmettingscijfers'

Ingewijden: 'Geen versoepelingen mogelijk door hoge besmettingscijfers'
06-12-2020 19:02 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het aantal besmettingen is nog veel te hoog om aan versoepeling van de coronamaatregelen te denken richting de feestdagen. Dat was de conclusie van het Catshuis overleg, meldden ingewijden aan het ANP.

In de ambtswoning van de premier sprak een groot deel van het kabinet met onder anderen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Er worden tijdens de informele bijeenkomst geen beslissingen genomen, aldus het kabinet.

Dinsdagavond maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend hoe het verder gaat rond de feestdagen. Verwacht geen grote nieuwe maatregelen, is te horen na het Catshuisoverleg.

Premier Mark Rutte gaf vrijdag na de ministerraad al aan somber te zijn over de mogelijkheid tot versoepeling van de maatregelen. Het ziet er "op dit moment natuurlijk niet goed uit", zei hij toen.

Het aantal gemelde besmettingen loopt de laatste dagen zelfs weer op. Zondag werden er 6814 positieve coronatesten gemeld. De hoop was dat het aantal besmettingen nu rond de 3000 zou liggen.

OMT-lid Menno de Jong zei zondag tegen de Amsterdamse zender AT5 dat het beter is om niet te versoepelen rond de kerstdagen omdat het virus nog zo wijdverspreid is. "Als je puur vanuit de virusdruk en de bestrijding van het virus kijkt, dan kun je beter niks doen."

Er wordt nog wel verder gepraat over hoeveel gasten mensen thuis tijdens de kerstdagen mogen ontvangen. Eind november adviseerde het OMT dat het vieren van de feestdagen alleen in huiselijke kring zou moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), de groep wetenschappers die adviseert over de aanpak van het virus, een aantal scenario's voorgelegd. Het ging onder meer om de opening van restaurants, de groepsgrootte thuis en verlenging van de kerstvakantie voor scholen.

Daarover heeft het OMT inmiddels gesproken en de adviezen gaan naar het kabinet. Het land zit sinds medio oktober in een gedeeltelijke lockdown. Dat betekent onder meer sluiting van de horeca, een alcoholverbod op straat na 20.00 uur en geen sportwedstrijden.

Rutte verwacht niet dat de kerstvakantie voor scholen wordt verlengd, zei hij vrijdag na de ministerraad. Verder schreef het OMT eind vorige maand al dat het nog geen ruimte zag om per half december de restaurants open te stellen.