Clicky


'Een op de zes gaat kerst toch met meer mensen vieren'

'Een op de zes gaat kerst toch met meer mensen vieren'
09-12-2020 18:07 | Coronavirus | auteur ANP

HILVERSUM - Eén op de zes mensen gaat kerst vieren met meer mensen dan volgens de regels is toegestaan. Dat meldt EenVandaag na onderzoek dat is gehouden na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond.

Zes op de tien mensen vinden het een goede zaak dat er niet meer dan drie extra mensen mogen aanschuiven met kerst, ook al worden de feestdagen daarmee een stuk soberder. De besmettingsaantallen laten het kabinet geen andere keus, zien veel mensen in.

Een op de zes gaat dus geen gehoor geven aan de oproep van het kabinet om in kleine kring kerst te vieren. De meesten van hen zijn van plan met vijf mensen buiten hun huishouden of meer aan te schuiven bij het kerstdiner. De helft van de mensen die kerst met anderen viert (48 procent) zegt dat het niet gaat lukken om 1,5 meter afstand te bewaren.

Een grote groep (39 procent) zegt door de coronamaatregelen dit jaar minder zin te hebben in de feestdagen. Eén op de vijf (20 procent) verwacht zich door de beperkingen eenzaam te gaan voelen met de feestdagen. En dat speelt in alle leeftijdsgroepen.

Aan het onderzoek, gehouden op 8 en 9 december 2020, deden 24.154 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.