Clicky


Hugo de Jonge niet langer lijsttrekker van het CDA

Hugo de Jonge niet langer lijsttrekker van het CDA
10-12-2020 22:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Hugo de Jonge is niet langer lijsttrekker van het CDA. Het lukt hem niet om het leiderschap van de partij te combineren met zijn werk als minister van Volksgezondheid, laat hij in een verklaring weten.

"De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven", laat De Jonge in een verklaring weten.

De Jonge werd in juli gekozen tot politiek leider van de christendemocraten. Hij won de lijsttrekkersverkiezing nipt van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Het verschil was maar een paar honderd stemmen.

Running mate

Omtzigt werd daarna zijn 'running mate'. De partij wilde na de verkiezingen eenheid uitstralen, maar dat is er sindsdien niet echt van gekomen. Berichten over onmin binnen de partij bleven rondzingen.

De partij zit nu met negentien zetels in de Tweede Kamer. Ondanks de enorme media-aandacht die De Jonge krijgt als coronaminister, blijft de regeringspartij in de peilingen op een behoorlijk verlies staan.

De Jonge wilde van het CDA weer een middenpartij maken waarbij ook meer aandacht zou komen voor de steden. Het CDA heeft nu vooral veel macht op het platteland.