Clicky


'Zoveel mogelijk exporteren naar Groot-Brittannië nu het nog kan'

'Zoveel mogelijk exporteren naar Groot-Brittannië nu het nog kan'
11-12-2020 16:16 | Brexit | auteur ANP

AMSTERDAM - Bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren deze maand alvast extra veel ladingen, om wat druk weg te nemen in januari, meldt ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex. Voor ondernemers is het zeer onduidelijk hoe de export naar het Verenigd Koninkrijk in januari zal verlopen.

"Als er geen deal komt, worden er aanzienlijke problemen voor wegvervoer en luchtvracht verwacht", aldus evofenedex. De onzekerheid over het bereiken van een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie neemt met de dag toe. "Met een no-deal komen er waarschijnlijk WTO-tarieven, wat leidt tot nieuwe prijzen en dat heeft gevolgen voor de concurrerende positie van bedrijven", licht een woordvoerster van evofenedex toe.

Directeur van evofenedex Bart Jan Koopman stelt dat het bereiken van een gedegen handelsakkoord uiteraard het voorkeursscenario is. Met het oog op het stroeve verloop van de onderhandelingen publiceerde de Europese Commissie donderdag een nieuwe set aan noodmaatregelen. Die moeten grote logistieke problemen voorkomen bij een no-deal. Het gaat om meer mogelijkheden in het wegtransport en het openhouden van het luchtvrachtverkeer.

Toch vindt Evofenedex de voorgestelde noodmaatregelen nog niet goed genoeg. "Het kan nog steeds leiden tot vertragingen, aanvullende prijsstijgingen en verschuivingen van onbegeleid naar begeleid vervoer. Voor een goede doorstroming in de havens is het noodzakelijk dat belemmeringen voor het wegtransport tot een minimum worden beperkt", aldus evofenedex.

De Britten hebben nog niet laten weten of zij akkoord gaan met de voorgestelde noodmaatregelen. Het Verenigd Koninkrijk is vooral een belangrijke bestemming voor Nederlandse producenten van vlees, groenten, fruit, bloemen en planten. Ook landbouwmachines, onderhoudsproducten en schoonmaakmiddelen zijn belangrijke exportproducten richting de Britten.