Clicky


Honderden pakketpunten Primera sluiten

Honderden pakketpunten Primera sluiten
18-12-2020 19:26 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Vanaf maandag 21 december kunnen klanten geen pakketjes meer ophalen in honderden winkels van Primera, AKO, Bruna en The Read Shop, omdat het overgrote deel van de vestigingen sluit vanaf zondag 20 december. De winkeliers richten zich vanaf volgende week op thuisbezorging van de producten, aldus de bedrijven.

Samen met brancheorganisatie NSO Retail vroeg Primera aan het kabinet om volledige openstelling van de winkels, nadat het kabinet eerder deze week besloot dat alle niet-essentiële winkels moesten sluiten in de tweede lockdown. "Een reactie bleef uit en dus bleef ook de onduidelijkheid bij consumenten en winkeliers", schrijft de keten.

Klanten kunnen in de Primera-winkels nu alleen pakketten ophalen, maar geen andere producten kopen, zoals rouwkaarten of staatsloten. Omdat dat tot onduidelijkheid leidt, is de situatie op de werkvloer daardoor volgens Primera "niet langer houdbaar".

Ook vestigingen van AKO, Bruna en The Read Shop hebben de afgelopen week gemerkt dat "het niet werkt" om alleen open te blijven voor pakketten, laat een woordvoerder van moederbedrijf Audax weten. "Klanten mogen een postzegel afrekenen maar een ansichtkaart niet. Deze onwerkbare situatie leidt tot onbegrip, frustratie en woordenwisselingen en wordt ook naar voor onze eigen mensen. Daarnaast is het openhouden van een hele winkel alleen voor die service niet houdbaar."

Primera-topman Gert van Doorn laat desgevraagd weten dat klanten nog tot zondag pakketten die nog in de winkels liggen kunnen komen ophalen. De winkels zullen geen nieuwe pakketten meer in ontvangst nemen voor klanten. Klanten kunnen de komende dagen voor het ophalen van hun pakket bellen met hun lokale Primera-winkel.

Primera heeft ruim 520 winkels in Nederland, die allemaal door franchisenemers gerund worden. Het overgrote deel daarvan heeft een pakketpunt van PostNL, de rest van de pakketpunten zijn van DHL. Primera gaat de franchisenemers helpen bij de thuisbezorging.

Voor Audax gaat het om in totaal 400 winkels met pakketpunten. Daarvan zijn 350 zelfstandig ondernemers, waarvan de meesten ook dicht gaan. Audax is "volop in overleg" met PostNL voor de afwikkeling van de pakketten. "Pakketten die niet voor maandag zijn afgehaald worden in overleg teruggestuurd. Ze hebben aangegeven dat ze hun best gaan doen", aldus de woordvoerder.