Clicky


Limburgse Staten stemmen in met uitbreiding terrein VDL NedCar

Limburgse Staten stemmen in met uitbreiding terrein VDL NedCar
18-12-2020 23:59 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

MAASTRICHT - De Provinciale Staten van Limburg hebben vrijdag ingestemd met de vergroting van het terrein rond autofabriek VDL Nedcar in Born. Daartoe moet een eeuwenoud bos worden gekapt, een nieuwe fabriekshal worden gebouwd en een nieuwe rondweg worden aangelegd.

De Staten gaan akkoord met een extra bijdrage van bijna 20 miljoen euro voor de aanleg van een nieuwe rondweg. De totale kosten hiervoor bedragen 74 miljoen euro. Dat bleek vrijdag tijdens een Statenvergadering. De voorstellen worden vrijdagavond in stemming gebracht, maar tijdens de vergadering werd al duidelijk dat een grote meerderheid voor uitbreiding is.

Aanvankelijk werden de kosten geraamd op 42 miljoen euro, waarvoor de provincie 28,5 miljoen wilde bijdragen. Door een forse stijging van de kosten moet Limburg een kleine 20 miljoen meer uittrekken. VDL Nedcar dragen 12 miljoen euro bij en het Rijk 14,5 miljoen euro.

Door de vergroting van het bedrijfsterrein en verbetering van de infrastructuur maakt het bedrijf ook na het vertrek van BMW in 2023 meer kans op het aantrekken van een ander automerk, is het achterliggende idee. Met name partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden veel moeite met de kap van het Sterrenbos. Maar voor een meerderheid van de Staten weegt het economische belang zwaarder.

Er is wel een go-no-go-moment ingebouwd: in oktober 2022 valt pas de definitieve beslissing over de aanleg van de rondweg. Dan moet zeker zijn dat VDL Nedcar door kan met een nieuwe opdrachtgever na het vertrek van BMW en een aantal van zeker 6000 banen. Ook moet VDL zelf tientallen miljoenen investeren in onder meer de ontwikkeling van het gebied, opleidingen en ICT-systemen.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen uit boosheid om de kap van het Sterrenbos. De overige partijen stemden voor.

Bij VDL Nedcar werken momenteel nog 4000 mensen. Twee jaar geleden, tijdens de hoogtijdagen van de fabriek, had het bedrijf 7200 mensen in dienst, van wie een derde flexwerkers. Door de malaise op de markt voor auto's moest BMW de productie van auto's fors afslanken. Onlangs kondigde het Beierse bedrijf aan vanaf 2023 de stekker uit de autoproductie in Born te trekken. VDL is druk bezig met de zoektocht naar nieuwe klanten, vooralsnog zonder resultaat.