Clicky


Kabinet wil vanaf vrijdag een avondklok invoeren

Kabinet wil vanaf vrijdag een avondklok invoeren
20-01-2021 14:00 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Nieuwe varianten van het coronavirus dwingen het demissionaire kabinet ertoe opnieuw met "heftige maatregelen" te komen waaronder een avondklok. De Tweede Kamer moet er nog wel mee instemmen.

De avondklok wordt vermoedelijk in het weekeinde van kracht omdat het Kamerdebat donderdag wordt gehouden, een dag later dan gepland. De maatregel eindigt op 10 februari 's ochtends vroeg. Het straatverbod gaat gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur.

Er komt een aantal uitzonderingen. Zo mogen mensen in geval van calamiteiten naar buiten, mag de de hond aangelijnd worden uitgelaten en kunnen maaltijdbezorgers gewoon hun werk blijven doen. Ook voor mensen die naar hun (noodzakelijke) werk gaan en komen, geldt een uitzondering, evenals voor mantelzorgers die in de avond en nacht op pad moeten. Zij moeten wel een verklaring hebben.

Mensen die in de verboden uren op straat zijn zonder geldige reden kunnen op een boete van 95 euro rekenen. Er wordt niet eerst gewaarschuwd, zei premier Mark Rutte woensdag op de persconferentie waar de maatregelen bekend werden gemaakt.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad pleitten dinsdagavond nog voor een duidelijke regeling voor de avondklok met zo weinig mogelijk uitzonderingen. Dan zouden mensen het beter begrijpen en zou het makkelijker te handhaven zijn.

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt voor een derde golf, onder meer doordat de Britse variant veel besmettelijker is dan het huidige virus. Daarom moeten we ons "eerst nog schrap zetten", zei Rutte. Dat is volgens hem nodig om daarna weer perspectief te krijgen.

Er wordt verder een reeks maatregelen aangescherpt. Zo wordt het advies om thuis nog maar één bezoeker per dag te ontvangen. Nu mogen er nog twee personen langskomen. Ook wordt het aantal mensen dat bij een uitvaart mag zijn, beperkt van honderd nu tot maximaal vijftig.

Verder komen er extra maatregelen op reisgebied. De meest drastische is het vliegverbod voor passagiersvluchten naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Dat gaat volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een "week of vier duren".

Het vliegverbod wordt daarna vervangen door een wettelijke regeling die quarantaine verplicht stelt voor reizigers uit hoogrisicolanden. Reizigers houden zich nu slecht aan de vrijwillige quarantaineregels.

Als "extra slot op de deur" moeten reizigers kort voor vertrek een sneltest ondergaan. Op dit moment zijn reizigers al verplicht om een negatieve PCR-test te overleggen bij aankomst in Nederland. Die mag maximaal 72 uur oud zijn.

De ministerraad ging unaniem met het nieuwe pakket akkoord, zei Rutte. Dat betekent dat ook de D66-bewindslieden hebben ingestemd. Die partij staat heel kritisch tegenover een avondklok.