Clicky


Jongeren in Urk keren zich tegen politie en avondklok

Jongeren in Urk keren zich tegen politie en avondklok
23-01-2021 23:41 | Binnenland | auteur ANP

URK - [update] Burgemeester Cees van den Bos van Urk schaamt zich voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurt. Vele tientallen jongeren zijn op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. Zeker één verdachte is, met de inzet van een politiehond, aangehouden.

"Dramatisch zoals deze avond nu verloopt", zegt Van den Bos op Twitter. "Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME." Van den Bos sluit af met "We willen rust op Urk". Het noodbevel is inmiddels van kracht. De mobiele eenheid en de marechaussee staan klaar om in te grijpen als het nodig is.

"De coronateststraat van de GGD is in brand gezet", zegt de politie. "Dat was brandstichting, dat kan niet anders." Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is hoe iemand de deur van de teststraat intrapt. Kort daarna staat het gebouwtje in brand.

"Toen de brandweer bezig was met blussen hield de politie de jongeren op afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd werd", zegt de politiewoordvoerster. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo'n vijftig auto's op het haventerrein.

De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus.