Clicky


Geschokte reacties uit Kamer over beelden relschoppers

Geschokte reacties uit Kamer over beelden relschoppers
24-01-2021 20:23 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Vanuit de Tweede Kamer komen geschokte reacties naar aanleiding van de rellen zondag in meerdere plaatsen. De demonstranten zeggen zich tegen het coronabeleid te keren.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff twittert: "Respect en lof voor de politie en anderen die optreden tegen waanzin en geweld in Urk, Amsterdam en Eindhoven. En aan het rellend trieste zooitje daar: wtf zijn jullie mee bezig?!? #PleurOp".

Zijn collega en fractieleider Gert-jan Segers van de ChristenUnie: "Beklemmende beelden van een ontspoorde demonstratie tegen het coronabeleid. De eerste verantwoordelijken zijn uiteraard deze onverlaten. Maar dit is óók het werk van ophitsers die totaal misplaatste WO2-vergelijkingen maken. Onze woorden doen ertoe. Want ze kunnen daden worden", laat hij weten via Twitter.

Eerder op de dag reageerde PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen al op de onrust in Urk. "Negeren avondklok, teststraat in brand steken, een beveiliger belagen en mishandelen en de pers het werken onmogelijk maken. De daders moeten gepakt en gestraft worden. Blijf van anderen af en laat mensen gewoon hun werk doen."

GroenLinks-leider Jesse Klaver twittert: "Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum roepen dat de NOS fake news is. Stop met dat verkondigen, het is niet onschuldig om de NOS 'nepnieuws' te noemen, het is levensgevaarlijk." Ook wijst Klaver naar de PVV. "Vergeet niet dat PVV Urk tot dit geweld heeft aangezet. Het is niet onschuldig om als politieke partij op te roepen regels aan je laars te lappen. Onacceptabel, ondemocratisch en ronduit gevaarlijk.@geertwilderspvv grijp in!"

"Wat een tuig. Zoveel schade aan de gemeenschap die het al zwaar heeft. Hoop dat de daders gepakt worden en worden vastgezet. Die vrijheidsbeperking is de enige passende straf. 24/7lockdown bij @DJI_detentie", twittert CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Gerrit van de Kamp, de voorzitter van politiebond ACP spreekt op Twitter "grote waardering en respect" uit voor de politiemensen die zondag en de afgelopen tijd werden ingeschakeld. "Er wordt een buitenproportioneel beroep op jullie gedaan. Kritiek zal er altijd zijn maar jullie inzet om NL leefbaar en zo veilig mogelijk te houden is groot. DANK!"

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu sneert: "Heeft de @MinPres al afstand genomen van rellende lieden in#Urk,#Amsterdam en#Eindhoven? Heeft hij hen al uitgemaakt voor tuig van de richel? Heeft hij die lui die journalisten aanvallen al duidelijk gemaakt dat als je het hier niet bevalt, dat je kan oppleuren?"

Een ander geluid komt van Forum voor Democratie, die het verzet de verkiezingscampagne in trekt. "Dit is de 2e avond dat Rutte Nederland opsluit. #FVD blijft zich verzetten. Wij blijven iedere dag stilstaan bij deze onacceptabele inperking van onze #vrijheid. Steeds meer mensen keren zich tegen de #avondklok. Alleen samen krijgen we onze vrijheid terug. Stem 17 maart FVD!"