Clicky


Rutte: rellen zijn geen protest maar crimineel geweld

Rutte: rellen zijn geen protest maar crimineel geweld
25-01-2021 10:19 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De rellen die dit weekeinde in verschillende steden hebben plaatsgevonden hebben niets met protesteren te maken, zegt premier Mark Rutte. Het gaat om "crimineel geweld" en dat zal volgens hem ook zo worden behandeld.

"Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen", zegt de minister-president in een eerste reactie op maandagochtend. "Dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid." Hij noemt het geweld "onacceptabel".

Wat begon als een demonstratie tegen de avondklok, mondde vooral op zaterdag- en zondagavond uit in een explosie van geweld. In verschillende steden moest de politie hard ingrijpen. Relschoppers lieten een spoor van ravage na in onder meer Eindhoven.

Verder prijst Rutte de politie, maar ook burgemeesters en journalisten voor hun werk. "De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken." Volgens hem doen politie en marechaussee goed werk en kunnen ze het aan.

Het kabinet overweegt geen extra maatregelen zoals het inzetten van het leger. "Maar als er extra dingen nodig zijn zullen we dat altijd doen. Zover is het op dit moment niet." Later in de middag overlegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met de burgemeesters.

Rutte noemt het ook ontoelaatbaar dat "idioten" een ziekenhuis hebben belaagd met stenen. Dat gebeurde bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede. "Die mensen werken zich het snot voor de ogen om mensen gezond te houden", aldus de premier over het zorgpersoneel.

De overgrote meerderheid van de mensen houdt zich volgens Rutte gewoon netjes aan de regels, inclusief de avondklok. "Praktisch 100 procent keurt dit af." Volgens hem gaat het om een "heel klein groepje mensen dat crimineel gedrag laat zien."

Het was in meer dan tien steden onrustig dit weekeinde. Zaterdag werd een avondklok van kracht in de strijd tegen het coronavirus. Die avond was het onrustig in het Limburgse Stein en op Urk. In die laatste plaats werd een teststraat van de GGD in brand gestoken.

Zondag kwam het tot ongeregeldheden in meer plaatsen waaronder Enschede, Tilburg, Amsterdam en Den Haag. In Eindhoven ging een auto in vlammen op, sneuvelden ruiten van het station en werd een winkel geplunderd.