Clicky


NH Nieuws stopt live verslaan van rellen

NH Nieuws stopt live verslaan van rellen
26-01-2021 17:49 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - NH Nieuws wil niet langer live verslag doen van ongeregeldheden die er zijn sinds de invoering van de avondklok. Ib Haarsma, hoofdredacteur NH Nieuws, vraagt zich af in hoeverre de pers geen katalysator is van die rellen. Hij geeft bij BNR aan dat NH Nieuws ook terughoudend is met verslaggeving bij gezinsmoorden en zelfmoorden, gebeurtenissen die een aanzuigende werking of copycateffect kunnen hebben. "Dus waarom niet bij dit thema?"

"Ik vind dat wij de focus hebben op mensen die vreedzaam demonstreren tegen maatregelen van de overheid. Daar moeten we aandacht voor hebben, dat is onze taak. Maar is het onze taak om gastjes die willen knokken een podium te geven? Of om een winkelier live te laten zien hoe zijn winkel in vlammen opgaat? Als we ons serieus willen nemen als zender, dan moeten we daar zorgvuldig in zijn", aldus Haarsma tegen BNR. "Ik wil nooit en te nimmer onderdeel zijn van een geweldsspiraal."

Hij zegt dat hij hier contact over heeft gehad met Frank Paauw, korpschef van de politie Amsterdam, en dat die aangaf dat live uitzenden een aantrekkende werking heeft. "Je geeft aandacht aan iets dat helemaal niet moet groeien", aldus Haarsma, die vindt dat meer moet worden gekeken wat het effect van livebeelden kan zijn. "Je moet een filter inbouwen, bijvoorbeeld met een liveblog werken en meer beschrijven. Meer nadenken over wat je in beeld brengt. Erover berichten is iets anders dan laten zien hoe het gaat."