Clicky


Dinsdag 131 mensen opgepakt wegens geweld en opruiing

Dinsdag 131 mensen opgepakt wegens geweld en opruiing
27-01-2021 10:18 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - Rondom de avondklok is het dinsdagavond rustiger verlopen dan de dagen daarvoor, constateert de politie. In verschillende steden verzamelden zich wel groepen mensen op straat. Op enkele plaatsen kwam het enige tijd tot een confrontatie met de politie, bijvoorbeeld in Rotterdam. In Hilversum en Amsterdam verspreidde een groep mensen zich toen de ME zich vertoonde.

De politie hield dinsdag 131 verdachten aan, van wie 81 mensen in Rotterdam. Het grootste deel van deze verdachten is jonger dan 25 jaar. Zij zijn vooral aangehouden wegens openlijke geweldpleging en opruiing. Bij opruiing via social media zijn de meeste verdachten onder de 18 jaar.

De politie heeft er dinsdag samen met partners alles aan gedaan om nieuwe grootschalige rellen te voorkomen. Extra politiemensen zijn tijdens de avond ingezet. Dinsdag overdag had de politie intensief contact met gemeenten, sportclubs, buurthuizen, jeugdwerk en bijvoorbeeld scholen.

De politie spoorde verder in het hele land verdachten van opruiing op en hield ook alsnog mensen aan die ervan worden verdacht dat ze de voorgaande dagen hebben meegedaan aan rellen. Samen met het Openbaar Ministerie riep de politie [link naar bericht politie.nl] ouders op te zorgen dat hun kinderen dinsdagavond thuis zijn tijdens de avondklok.

Voetbalsupporters

Kort voor de avondklok waren in verschillende plaatsen groepen voetbalsupporters op straat, die aankondigden ‘hun stad te verdedigen’. Tegen het ingaan van de avondklok vertrokken deze groepen op aandringen van de politie weer. Algemeen commandant Willem Woelders benadrukt dat zij hun mening mogen geven en informatie mogen delen met de politie, maar dat handhaven en geweld gebruiken aan politie en de koninklijke marechaussee is voorbehouden. ‘En uiteraard geldt ook voor deze supporters de avondklok’, zei hij in tv-programma Op1.

Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht toonde dinsdagavond de eerste beelden van verdachten van rellen die door de politie worden gezocht. In Venlo werd op 24 januari een agent door een steen geraakt. Vanuit Amsterdam werden duidelijke portretten getoond van vier verdachten van rellen op het Museumplein op 17 januari.

Direct na de uitzending zijn al twintig zeer bruikbare tips binnen gekomen, waarbij ook namen van mogelijke verdachten zijn genoemd. Nog diezelfde avond heeft één van de verdachten zich bij de politie gemeld. De 29-jarige man uit Houten is aangehouden.