Clicky


WHO-team met Koopmans wil naar markt, lab en ziekenhuizen Wuhan

WHO-team met Koopmans wil naar markt, lab en ziekenhuizen Wuhan
28-01-2021 19:39 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/AFP

WUHAN - Het internationale team van experts dat in China onderzoek doet naar de herkomst van het coronavirus, begint vrijdag met zijn veldwerk. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van het team.

De experts zijn van plan onder meer te kijken bij de beruchte voedselmarkt en ziekenhuizen in Wuhan, de miljoenenstad waar het virus voor het eerst opdook. Ook brengen ze een bezoek aan het virologisch instituut en het ziektecontrolelaboratorium in de stad, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) via Twitter.

De onderzoekers zullen eerst spreken met Chinese wetenschappers, en later ook met patiënten en mensen die betrokken waren bij de eerste besmettingsgevallen. De WHO verwacht van de Chinese autoriteiten dat het team steun en toegang krijgt, en de gegevens die ze nodig hebben. Ze hebben volgens de WHO nog geen conclusies getrokken. "Alle hypothesen liggen op tafel."

Quarantaine

Het tienkoppige team arriveerde eerder deze maand in Wuhan. Donderdag, twee weken na aankomst, konden ze het hotel verlaten waar ze verplicht in quarantaine zaten.

Volgens Thea Fischer, een Deens teamlid, zal een bezoek aan de vis- en voedselmarkt inzichtelijk maken of die inderdaad het epicentrum van de uitbraak was of dat het virus zich daar alleen maar heeft ontwikkeld. Zij benadrukte dat het succes van de missie afhankelijk is van toegang tot bronnen en medewerking van China.

Politiek gevoelig

Het is nog onduidelijk waar de experts nu precies onderzoek mogen doen en hoeveel vrijheid ze krijgen. Nabestaanden van patiënten die in Wuhan overleden na een coronabesmetting, hebben aangegeven dat ze het internationale team willen ontmoeten. Ze worden naar eigen zeggen echter tegenwerkt door de autoriteiten.

Onderzoek naar de herkomst van het coronavirus ligt politiek erg gevoelig. De VS hebben China verweten niet transparant te zijn geweest toen het virus om zich heen begon te grijpen. Het virus verspreidde zich over de wereld en heeft aan zeker 2,1 miljoen mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn volgens cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit meer dan 100 miljoen besmettingen vastgesteld.

Ook de regering van de nieuwe Amerikaanse president Biden heeft zich uitgesproken over de kwestie. Een woordvoerster van het Witte Huis uitte haar zorgen over het verspreiden van "desinformatie " door "sommige bronnen in China". Ze benadrukte dat grondig moet worden uitgezocht waar het virus precies vandaan komt en hoe het zich kon verspreiden.