Clicky


Man uit Neede veroordeeld voor doodslag op vriendin

Man uit Neede veroordeeld voor doodslag op vriendin
01-02-2021 13:56 | Binnenland | auteur Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Neede tot een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag op zijn vriendin. Volgens de rechtbank bracht de man op 11 juni 2020 zijn vriendin in hun woning met meerdere messteken om het leven. Dit deed hij tijdens een ruzie in een opwelling. Daarom is er geen sprake van moord maar van doodslag.

De man en zijn vriendin waren twee kwetsbare personen in een complexe relatie. Allebei met hun eigen problemen. De man was extreem bang om zonder zijn vriendin te moeten leven. Bang, omdat hij niet alleen wilde en kon zijn. En bang dat zij alles wat hem dierbaar was van hem af zou pakken als het uit zou gaan. Dat had zij hem in eerdere ruzies gezegd en de man geloofde ook dat dit zou gebeuren, waarmee niet gezegd is dat zij dat ook gedaan zou hebben. Toen zijn vriendin hem 11 juni tijdens een ruzie zei dat ze naar haar moeder zou gaan, sloegen bij hem daardoor de stoppen door. Zijn vriendin moest dat met haar leven moeten bekopen.

De deskundigen zijn het erover eens dat de man moet worden behandeld. Hij wil dat zelf ook heel graag. De deskundigen adviseren tbs met voorwaarden. De maximaal op te leggen gevangenisstraf is dan volgens de wet vijf jaar. Maar de rechtbank vindt het feit te ernstig om vijf jaar als straf op te leggen. En dat betekent dat tbs met voorwaarden niet kan.

Daarom legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op en daarbij een gevangenisstraf van acht jaar. Een lagere straf opleggen doet geen recht aan het feit dat de man zijn vriendin het leven heeft ontnomen. Na die straf zal de man nog lange tijd gedwongen worden behandeld binnen de tbs met dwangverpleging.

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan de moeder, vader en dochter van het slachtoffer. De affectieschade die door de broer is gevraagd kan niet worden toegewezen. Hoeveel hij ook van zijn zus moet hebben gehouden. Hij behoort namelijk niet tot de juridische kring van personen die door de wet is aangewezen, aldus de rechtbank.