Clicky


NS wint prijs voor duurzaam opknappen trein

NS wint prijs voor duurzaam opknappen trein
02-02-2021 10:48 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - Het project waarmee NS 20 jaar oude, technisch afgeschreven treinen duurzaam opknapt om nog eens 20 jaar dienst te doen, is maandag bekroond met een belangrijke duurzame prijs. NS heeft uit de digitale handen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de Circular Award ontvangen voor de circulaire modernisering van haar dubbeldekstreinen (type VIRM).

NS heeft de prijs gewonnen in de categorie Business.

99 procent hergebruik

NS is in 2016 begonnen met het opknappen van deze treinen. Sindsdien zijn miljoenen kilo’s waardevolle materialen opnieuw gebruikt, in de plaats van weggegooid en uiteindelijk verbrand. 99 procent van deze treinen krijgt een tweede leven, 85 procent van de materialen wordt hergebruikt in de opgeknapte treinen. Van het overige materiaal maken we bijvoorbeeld dwarsliggers voor het spoor (oorspronkelijk zijwanden) voetbal- en tafeltennistafels (van oude vloeren), bureaus (van plafonds) en oude treinramen gebruiken we bij de bouw van nieuwe kantoren en werkplaatsen.

Marjan Rintel, president-directeur van NS: “We zijn heel trots dat we deze prijs hebben gewonnen, omdat we geloven in duurzaam ondernemen en weten dat het onder de streep uit kan. De Circular Award is een waardering voor het jarenlange, harde werk dat onze mensen hierin hebben gestopt. We doen alles in eigen huis in onze werkplaats in Haarlem. Daarnaast is de prijs net zo goed een aanmoediging om dat laatste procentpuntje te vinden. En dat blijft ons uiteindelijke, circulaire doel: alle materialen uit een oude trein hergebruiken.”

Circulaire ambities NS

Circulair ondernemen betekent voor NS zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken en zo optimaal mogelijk gebruikmaken van onze eigen materialen. Onze doelstelling is om in 2030 circulair in te kopen, onze materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te hebben.

Circular Awards

De Circular Awards worden jaarlijks uitgereikt in twee categorieën: business en public. Dit jaar waren er bijna honderd aanmeldingen in totaal en voor beide prijzen drie finalisten. In de categorie die NS gewonnen heeft, waren dat verder VepaDrentea en Swapfiets. De prijzen zijn uitgereikt op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie. De rest van de week zijn er nog talloze activiteiten.