Clicky


Schaatsbond hoopt voor echte natuurijswedstrijden op toestemming

Schaatsbond hoopt voor echte natuurijswedstrijden op toestemming
04-02-2021 13:50 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Schaatsbond KNSB wil met het ministerie van VWS in overleg over toestemming voor het organiseren van wedstrijden op natuurijs als de vorst komende week doorzet. Het seizoen van de marathonschaatsers is deze winter afgelast, maar voor wedstrijden op natuurijs, indien de omstandigheden die mogelijk maken, hoopt de KNSB op een uitzondering, zegt Willem Hut, de competitieleider van het marathonschaatsen.

"De situatie is nu dat er geen toestemming is voor wedstrijden voor het marathonschaatsen, omdat we niet zijn aangemerkt als topsportcompetitie", zegt Hut. "Daarom hebben we voor dit seizoen de stekker uit het marathonschaatsen getrokken." Ook wedstrijden uit de natuurijsvierdaagse, zoals op de opgespoten natuurijsbanen van bijvoorbeeld Haaksbergen en Veenoord, worden wat de KNSB betreft niet georganiseerd.

Maar voor mogelijke wedstrijden op echt bevroren plassen, wil de KNSB niet op voorhand beslissen dat die niet kunnen doorgaan. "Het organiseren is nu nog niet aan de orde, we moeten eerst afwachten of de vorst gaat aanhouden. Maar we staan klaar en zijn er zeker toe in staat om dat snel te organiseren, ook met een veilig protocol voor het coronavirus."

Duimen

Het laatste NK op natuurijs vond plaats in 2013 op het Veluwemeer met Christijn Groeneveld en Mariska Huisman als winnaars. "Dus het mag wel weer een keer", vindt Hut. "We zijn nu flink aan het duimen en zijn klaar voor de volgende stap als de situatie zover is."

Hoewel de marathonschaatsers dit hele seizoen geen wedstrijd hebben kunnen rijden, denkt de competitieleider dat ze de kans op wedstrijden op natuurijs in Nederland nooit voorbij laten gaan. "Dat is natuurlijk aan de schaatsers zelf. De timing is ongelukkig en met die omstandigheden moeten ze helaas omgaan. Maar ze zijn meer dan genoeg topsporter om te willen rijden."