Clicky


Zes maanden cel voor gooien stenen en fiets bij rellen Eindhoven

Zes maanden cel voor gooien stenen en fiets bij rellen Eindhoven
05-02-2021 10:53 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - De politierechter in Den Bosch heeft vrijdag zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, opgelegd aan de 24-jarige Eindhovenaar Stanley C., die op zondag 24 januari betrokken was bij de avondklokrellen in Eindhoven.

Eindhovenaar Martijn F. (19) krijgt tien weken cel, waarvan acht voorwaardelijk en een taakstraf van veertig uur. Hij gooide volgens de politierechter met stenen, stak zijn middelvinger op en schold agenten uit. "Ronduit schofterig", zei de officier van justitie. De 18-jarige Noah S. uit Helmond heeft zestig dagen cel gekregen, waarvan 48 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van veertig uur. Hij gooide een parasol omver en een steen tegen een ME-bus. Hij komt op vrije voeten, omdat hij het onvoorwaardelijke deel van zijn celstraf al heeft uitgezeten.

Stanley C. hitste de groep op door zich voor de groep te plaatsen, tussen de ME en de demonstranten. Hij stond met zijn armen te zwaaien en de politie uit te dagen. Hij greep in zijn kruis richting de agenten en gooide met stenen en een fiets naar de agenten. De man heeft bekend dat hij stenen gooide.

De politierechter zei bij de uitspraak dat het "een soort oorlogssituatie" was in Eindhoven. "En u was in het begin één van de actiefste deelnemers, een voorloper." Tegen de man was een halfjaar onvoorwaardelijk cel geëist. Vanwege persoonlijke omstandigheden legde de politierechter een deel voorwaardelijk op.

Het ging in het begin van de zondagmiddag mis in Eindhoven toen de politie het 18 Septemberplein schoonveegde, waar ongeveer driehonderd mensen deelnamen aan een verboden demonstratie. De politie werd bekogeld met stenen, vuurwerk, fietsen en verkeersborden. Bij het Centraal Station werd een auto in brand gestoken, het station werd vernield en er werden winkels geplunderd. Dat breidde zich uit tot in het centrum. Stanley C. nam niet meer deel aan de vernielingen en plunderingen. Toen was hij al opgepakt.

Eerder deze week kwamen relschoppers uit andere steden al voor verschillende rechters. De hoogste straf tot nu toe was negentig dagen cel, waarvan zestig voorwaardelijk, voor iemand die betrokken was bij rellen op het Museumplein in Amsterdam.