Clicky


Alle teststraten en vaccinatielocaties dicht vanwege code rood

Alle teststraten en vaccinatielocaties dicht vanwege code rood
06-02-2021 14:54 | Gezondheid | auteur ANP

DEN HAAG - Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD'en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD'en.

Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is zondag in het hele land 'code rood' van kracht. Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse GGD'en laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten. Ze zagen het niet zitten om kwetsbare ouderen sneeuw, ijs en vrieskou te laten trotseren.

In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen. GGD-GHOR roept mensen die geen telefoontje of sms krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. "Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken."

Ook de lokale GGD'en informeren mensen over de sluiting. Ze benadrukken verder dat geen vaccins worden verspild. "Ongebruikte vaccins gaan in een speciaal daarvoor geschikte koelkast. We gebruiken de vaccins in de aankomende dagen. De aanlevering van vaccins passen we zo nodig aan", legt bijvoorbeeld de GGD Noord- en Oost-Gelderland uit.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten geen problemen met de houdbaarheid van vaccins te verwachten, ook niet als de priklocaties maandag nog steeds dicht zouden blijven. Mocht dinsdag nog steeds code rood van kracht zijn, dan gaat het RIVM "actie ondernemen", laat een woordvoerder weten.

De inzet van de GGD en het RIVM was eerst nog om ondanks het winterweer zoveel mogelijk door te gaan met testen en vaccineren. De GGD'en hadden wel al duidelijk gemaakt dat ze in regio's waar het KNMI code rood voor afkondigt het werk zouden stilleggen. Dat werd het hele land.