Clicky


14 doden en 170 vermisten na breuk gletsjer in India

14 doden en 170 vermisten na breuk gletsjer in India
08-02-2021 10:03 | Buitenland | auteur ANP/AFP

DEHRADUN - Ten minste veertien mensen zijn omgekomen en zeker 170 anderen worden nog vermist na het afbreken van een stuk van een gletsjer in de Indiase Himalaya. Hierdoor ontstond zondag een verwoestende overstroming in de deelstaat Uttarakhand. Reddingsdiensten hebben tot nu toe vijftien mensen levend teruggevonden. Eerder was sprake van negen doden en 125 vermisten.

Een muur van water rolde zondagochtend door een vallei in het noorden van de Himalaya van India, waardoor bruggen, wegen en twee waterkrachtcentrales werden verwoest. "Er was een stofwolk terwijl het water voorbijging. De grond beefde als bij een aardbeving", vertelde de lokale inwoner Om Agarwal aan de Indiase tv.

De deelstaatregering van Uttarakhand zei maandag dat 14 lichamen op verschillende plaatsen zijn geborgen, maar dat volgens lokale functionarissen 170 mensen nog werden vermist. Zondag had de politie het aantal vermisten op meer dan 200 geschat, de meesten afkomstig uit de verwoeste energiecentrales. Sommigen zaten vast in twee tunnels die waren afgesneden door de overstromingen en door modder en rotsen.

Tunnels

Twaalf mensen werden zondag gered uit een van de tunnels, maar 25 tot 30 anderen zaten nog steeds vast in de tweede, vertelde de ambtenaar voor noodhulp van de staat Piyoosh Rautela aan AFP. Paramilitaire reddingswerkers moesten met touwen een heuvel afklimmen om de ingang te bereiken.

Enkele honderden reddingswerkers hebben maandag bij het eerste licht de zoektocht naar overlevenden hervat. Onder meer duikteams van het leger en de marine worden daarbij ingezet.