Clicky


Kenya Airways zet meer vliegtuigen in voor bloemenpiek Valentijn

Kenya Airways zet meer vliegtuigen in voor bloemenpiek Valentijn
08-02-2021 14:36 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

NAIROBI - Kenya Airways plant meer vrachtvluchten in om Keniaanse bloemen op tijd voor Valentijnsdag naar Europa te krijgen. De maatschappij reageerde daarmee op een soortgelijke stap die rivaal Ethiopian Airlines eerder aankondigde.

De Keniaanse luchtvaartmaatschappij, die voor 49 procent in handen is van de Staat, heeft speciaal voor het bloemenvervoer een Boeing 787 Dreamliner aangepast. Door de ombouw van het vliegtuig en de verhoogde vluchtfrequentie neemt de capaciteit met 40 procent toe, zo meldt de leiding van de maatschappij.

De Keniaanse regering gaf eerder Ethiopian Airlines toestemming extra vrachtvliegtuigen in te zetten op de route Nairobi-Amsterdam om de capaciteitsbeperkingen op te lossen. Kenia is een van de grootste leveranciers van snijbloemen voor de Europese markt.

Belangrijke bron van inkomsten

Voor de Keniaanse transportminister James Macharia maakt het niet uit hoe en door wie de bloemen naar Europa worden gevlogen. Als het maar gebeurt. De export van bloemen is voor het land een belangrijke bron van inkomsten. Doordat er minder passagiersvliegtuigen vliegen, is ook de vrachtcapaciteit minder. Doorgaans worden de ruimen van passagiersvliegtuigen deels voor vracht ingezet.

De reden dat Kenia zich richtte tot Ethiopian Airlines is onder meer omdat Kenya Airways eerder niet aan de gevraagde capaciteit kon voldoen. De Keniaanse maatschappij zit ook krap bij kas. De laatste jaren kampt de maatschappij met stevige concurrentie, onder andere van Ethiopian Airlines, maar ook van maatschappijen uit het Midden-Oosten.

De problemen van de maatschappij werden verergerd door de coronacrisis die de luchtvaartsector wereldwijd trof. Mogelijk dat Kenya Airways in zijn geheel wordt genationaliseerd. Daarover is een wetsvoorstel ingediend dat deze week wordt besproken.