Clicky


VIL-onderzoek: enorme tijdswinst dankzij geautomatiseerd laden en lossen

VIL-onderzoek: enorme tijdswinst dankzij geautomatiseerd laden en lossen
24-02-2021 11:16 | Transport | auteur Redactie

BERCHEM(B) - De lading van een vrachtwagen lossen via automatisering in slechts tien minuten, terwijl het handmatig lossen 45 minuten in beslag neemt? Het VIL-project OptiCharge bewijst dat het kan. Geautomatiseerd laden en lossen verloopt een stuk efficiënter dan manueel. Dertien Belgische bedrijven hebben meegewerkt aan dit project.

Laad- en losprocessen gebeuren in de meeste gevallen nog manueel. Het zijn tijdsintensieve operaties die zorgen voor vertragingen, fouten, schade, ongevallen en daardoor handenvol geld kosten. Het doel van dit VIL-project, dat uitgevoerd werd met de Universiteit Antwerpen als partner, was het laden en lossen efficiënter te maken door zowel bij de verladers (magazijnpersoneel) als bij de vervoerders (chauffeurs) het manuele werk zoveel mogelijk te vervangen door automatisering.

State-of-the-art oplossingen voor iedere situatie

VIL voerde binnen dit project een marktstudie uit naar de state-of-the-art laad- en losoplossingen die de logistieke keten verder kunnen automatiseren. De systemen kunnen opgedeeld worden in drie types: Automated Guided Vehicle of AGV-based systemen, industriële robots die zich zelfstandig kunnen voortbewegen, one-shot-based systemen, die een volledige lading in één keer in en uit de trailer kunnen laden/lossen, en semi-automatische systemen, waarbij de menselijke interactie niet volledig weggelaten kan worden. De laatste optie is vooral interessant bij goederen met een moeilijkere morfologie, zoals complex stukgoed.

Uit de resultaten blijkt dat elke technologie zijn eigen voor- en nadelen heeft en er niet één systeem kan worden aangeprezen voor de behandeling van elk type lading. Ook de bedrijfsspecifieke context in het magazijn bepaalt mee of de beoogde implementatie praktisch haalbaar is.

35 minuten sneller lossen bij Barry Callebaut

Binnen het project werd een succesvolle business case, met daaraan gekoppeld een Proof of Concept uitgewerkt bij chocoladefabrikant Barry Callebaut. Via een one-shot-based skatesysteem werden 26 pallets in 10 minuten automatisch gelost zonder enige hapering of schade. Dit levert een duidelijke tijdswinst op ten opzichte van de 45 minuten die het manueel lossen momenteel in beslag neemt. Een transportbandsysteem met kettingen en een rollenbaan zou een nog grotere tijdswinst kunnen opleveren. Maar omdat dit systeem tijdens de loop van dit project niet beschikbaar was in België, kon het niet in de praktijk getest worden.

Met dit project toont VIL aan dat er voor elk type lading en magazijn een automatiseringsoplossing bestaat. Het merendeel van deelnemende bedrijven zijn alvast enthousiast om met de opgedane kennis verder aan de slag te gaan.

Jan De Winter, Distribution Manager bij Ontex: “Dit project heeft voor ons duidelijk gemaakt dat ons gevoel over automatisch laden goed zat. Er is heel wat potentieel en dit project heeft ons de nodige inzichten bezorgd voor toekomstige verbeteringen in onze magazijnen. De praktische aanpak en uitwerking van het project hebben ons ook geleerd om niet over één dag ijs te gaan. Er is een zekere complexiteit aanwezig die we onder ogen moeten zien. Het potentieel is er zeker, het is nu aan ons om met verkregen data en info, verantwoord een project op te starten en uit te werken.”