Clicky


Paleis liet Meghan geen hulp zoeken na suïcidale gedachten

Paleis liet Meghan geen hulp zoeken na suïcidale gedachten
08-03-2021 10:02 | Buitenland | auteur ANP

LOS ANGELES - Toen ze in het Verenigd Koninkrijk woonde ging het zo slecht met Meghan, dat de vrouw van de Britse prins Harry niet meer wilde leven. In een interview met Oprah Winfrey dat zondagavond in de VS werd uitgezonden vertelde Meghan dat ze hulp wilde zoeken, maar werd tegengehouden door "het instituut".

De hertogin van Sussex herinnerde zich hoe zeer zij zich schaamde voor haar mentale toestand en hoe moeilijk het was om dat toe te geven aan haar echtgenoot. Toen ze dat eenmaal had gedaan, gaf ze bij een hoge functionaris binnen het paleis aan dat ze professionele hulp wilde zoeken. Die liet echter weten dat dat "geen goede look" zou zijn voor het paleis.

Ze legde uit dat ze als vrouw van een prins niet zomaar op eigen houtje naar een ziekenhuis of kliniek kon gaan. "Dat gaat gewoon niet. Ik kon geen Uber bestellen in het paleis, zo werkt het gewoon niet. Je levert alles in: mijn paspoort, mijn rijbewijs, mijn sleutels."

Schaamte

Harry verklaarde dat ook hij op dat moment niet wist wat hij moest doen, en daar zelf ook mentaal onder leed. "Ik denk dat ik me schaamde om dat toe te geven", vertelde hij over de psychische problemen van zijn vrouw. In zijn familie zou dat ook niet bespreekbaar zijn. "Daar is het idee altijd: zo is het gewoon. We moeten allemaal met deze druk omgaan."

Harry zegt medelijden te hebben met zijn vader Charles en broer William. Hij stelt hij dat zijn vader en broer vastzitten in de instantie die het Koninklijk Huis is. "Net als ik er ooit in vast zat, zonder dat ik dat doorhad. Maar zij kunnen niet weg."

Teleurgesteld

Ondanks de compassie voor de situatie van zijn familie, vertelde de prins ook zeer teleurgesteld te zijn in de Windsors. Zij hebben hem en zijn vrouw nooit gesteund toen zij het slachtoffer was van racistische aanvallen, zo stelde Harry. "Er waren zoveel mogelijkheden om ons bij te staan. Maar niemand in mijn familie heeft er ooit iets van gezegd."

Volgens prins Harry gaat zijn familie gebukt onder de druk van de Britse media. "Ik ben me er absoluut van bewust hoe bang mijn familieleden zijn dat de tabloids zich tegen hen keren", aldus de hertog van Sussex, die uitlegt dat er een "onzichtbaar contract" is tussen de familie en de pers, die elkaar nodig hebben. Hij suggereerde dat die angst ervoor heeft gezorgd dat zijn familie niet heeft opgetreden tegen racistische verhalen over zijn vrouw en hun gezin in de media.