Clicky


Nieuw LNG-bunkerschip van Fluxys en Titan LNG stap vooruit in energietransitie Antwerpse haven

Nieuw LNG-bunkerschip van Fluxys en Titan LNG stap vooruit in energietransitie Antwerpse haven
25-03-2021 11:59 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ANTWERPEN - Port of Antwerp, Fluxys en Titan LNG doopten op 23 maart 2021 een nieuw LNG-bunkerschip: de FlexFueler 002. De FlexFueler 002 is eigendom van gasinfrastructuurgroep Fluxys en de toonaangevende LNG-leverancier Titan LNG. De bunkerbarge zorgt ervoor dat schepen overal in de haven LNG kunnen tanken.

De FlexFueler 002 heeft een vaste ligplaats aan kaai 526/528 en maakt LNG overal in de haven en op de Westerschelde beschikbaar. Het is, na de FlexFueler 001 en de Green Zeebrugge, het derde schip in de groeiende infrastructuur van Titan LNG in de regio Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA).

De vraag naar LNG neemt toe, zeker nu het belang ervan voor de energietransitie binnen de scheepvaart stilaan wordt erkend. LNG verlaagt de uitstoot van zwavel en fijnstof tot verwaarloosbare hoeveelheden. Er komen bovendien tot zowat 85 procent minder stikstofoxiden en aanzienlijk minder broeikasgassen in de lucht terecht. Op het vlak van klimaat kan de LNG-bunkerinfrastructuur in de Antwerpse haven in de nabije toekomst gebruikt worden voor volledig koolstofneutrale varianten van LNG, zoals  vloeibaar biogas (uit organisch afval) of vloeibaar synthetisch methaan (van groene waterstof en afgevangen CO2). Vloeibaar biogas en vloeibaar synthetisch methaan bieden schaalbare oplossingen voor de maritieme sector. De groeiende LNG-infrastructuur in de Antwerpse haven is helemaal klaar voor de toekomst en kan koolstofneutrale varianten van LNG aanleveren.

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp, stelt: "Als vijfde grootste bunkerhaven ter wereld willen wij een pioniersrol vervullen in de integratie van koolstofarme brandstoffen in de bunkermarkt. Met de komst van de FlexFueler 002 zetten we opnieuw een belangrijke stap in de transitie naar een multi fuel port. LNG is nu overal in de haven beschikbaar als scheepsbrandstof, waardoor we de energietransitie in de haven én in de hele Antwerpse regio verder kunnen faciliteren."

Havenschepen Annick De Ridder: "We zijn verheugd dat de bunkermaatschappij heeft beslist om de Flexfueler vanuit Antwerpen te laten opereren. Dat bewijst dat we stappen in de juiste richting zetten om onze haven tegen 2025 verder om te vormen naar een multi fuel port: een haven waar naast de klassieke brandstoffen ook duurzamere alternatieve brandstoffen aangeboden worden, zoals LNG. Zo blijven we naast een succesvolle haven ook een duurzame haven en een inspiratie voor de hele sector."

Pascal de Buck, CEO bij Fluxys: "In het kader van onze samenwerking met Port of Antwerp en Titan LNG reiken we trots een belangrijke logistieke schakel aan die meer reders de kans geeft om voor LNG te kiezen als alternatieve scheepsbrandstof. Het voordeel van het nieuwe bunkerschip en van onze andere LNG-tankinstallaties in de haven is dat ze geschikt zijn voor koolstofneutrale LNG-opties zonder dat reders extra hoeven te investeren."

Ronald van Selm, CTO bij Titan LNG: "De FlexFueler 002 is het derde bunkerschip in de vloot van Titan, dat LNG als scheepsbrandstof in de hele ARA-regio beschikbaar maakt. Tegen 2025 beschikken we wellicht over het grootste netwerk van bunkerschepen in Europa. We blijven met onze partners in Europa en wereldwijd samenwerken om reders vanaf vandaag op weg te zetten naar een koolstofneutrale toekomst."

De FlexFueler 002 garandeert flexibele tankbeurten met LNG, eventueel zelfs tijdens het laden of lossen. Het gaat om een verdere stap in de transitie die de haven van Antwerpen doormaakt om uit te groeien tot een multi fuel port. En uiteraard vaart ook de lokale luchtkwaliteit daar wel bij.