Clicky


Deense politie neemt in totaal drie vrachtwagens in beslag na manipulatie en overtredingen

Deense politie neemt in totaal drie vrachtwagens in beslag na manipulatie en overtredingen
26-03-2021 11:37 | Buitenland | auteur Redactie

KARSLUNDE - De Deense politie heeft afgelopen weekend in totaal drie vrachtwagens in beslag genomen nadat ernstige overtredingen werden geconstateerd tijdens een transportcontrole.

Op zaterdag 20 maart 2021 om 12.00 uur controleerde de politie een Letse vrachtwagen bij Karlslunde Rasteplads op de snelweg Køge Bay. Bij het controleren van de vrachtwagen ontdekte de politie dat het vervuilingsbeperkende AdBlue-systeem ineffectief en defect was. Het bleek dat de motormanagementsoftware was geherprogrammeerd zodat de waarschuwingslichten waren uitgeschakeld en foutmeldingen over het inactieve AdBlue-systeem niet verschenen.

Op zondagavond stopte de politie ook een Letse vrachtwagen op de snelweg Holbæk bij Torkilstrup omdat de vrachtwagen nogal lawaai produceerde. De uitlaat bleek opnieuw opgebouwd en de uitlaatdemper verwijderd, wat de reden was voor het maken van het onnodige lawaai tijdens het rijden. Ook bleek dat het om een ​​illegaal aangekoppelde LZV ging omdat de aanhanger en oudere truck niet met het juiste remsysteem waren uitgerust voor een LZV-combinatie.

Bij nadere inspectie van de analoge tachograaf ontdekte de politie dat de naald gebogen was zodat de geregistreerde snelheid niet overeenkwam met de werkelijk gereden snelheid. Daarnaast was het bedieningsapparaat voorzien van een schakelaar zodat het rusttijd kon registreren in plaats van rijtijd en bovendien was de snelheidsbegrenzer van de truck volledig buiten bedrijf.

Gezocht door de politie

Daarnaast bleek de 58-jarige chauffeur van deze Letse vrachtwagen gezocht door de politie. In november 2017 veroorzaakte hij als chauffeur van een vrachtwagen op Østjyske Motorvej een verkeersongeval bij het van achteren aanrijden van een personenauto doordat hij te weinig afstand had gehouden. De bestuurder van de auto raakte indertijd gewond.

Bij een Bulgaarse vrachtwagen die maandagochtend 22 maart werd gecontroleerd bij Transportcenter Høje Taastrup bleek ook het AdBlue-systeem te zijn gemanipuleerd. Daarnaast constateerde de politie dat slechts één van de twee chauffeurs in de vrachtwagen in het bezit was van een rijbewijs en dat ook de benodigde wegenbelasting niet was betaald voor het voertuig.

Op grond van de regels van de Verkeerswet zijn alle drie de vrachtwagens door de politie in beslag genomen als borg voor de betaling van de opgelegde boetes. In twee van de drie gevallen zijn de boetes betaald, zodat de betreffende chauffeurs hun voertuigen konden ophalen nadat ze in een werkplaats zijn gelegaliseerd. De vrachtwagen van de 58-jarige Letse chauffeur wordt momenteel nog steeds in beslag gehouden omdat hij de boete nog niet heeft betaald.

In gevallen waarin met de uitrusting van een vrachtwagen is geknoeid, is er een wettelijke vereiste dat de vrachtwagen moet worden gelegaliseerd voordat verder kan worden gereden. Naast de boete voor de geconstateerde overtredingen zullen ook de herstelkosten vaak een aanzienlijk bedrag zijn, die uiteraard ook voor kosten van de vervoerder zijn.