Clicky


VN in gesprek met China over toegang tot Xinjiang

VN in gesprek met China over toegang tot Xinjiang
28-03-2021 19:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

NEW YORK - De Verenigde Naties zijn "serieus in gesprek" met China om onbeperkte toegang te krijgen tot de regio Xinjiang waar Peking volgens mensenrechtenorganisaties en VN-experts de Oeigoerse moslimminderheid onderdrukt. Dat heeft VN-baas António Guterres gezegd in een interview met CBC.

De VN willen zelf in Xinjiang gaan kijken om de beschuldigingen van onder meer dwangarbeid, martelingen, gedwongen sterilisatie en stelselmatige verkrachtingen van Oeigoeren te verifiëren, zei Guterres.

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zei onlangs al dat de vermeende misstanden een grondig onafhankelijk onderzoek vereisen. Gesprekken met China over een bezoek aan de regio zijn al langer gaande, stelde Bachelet vorige maand.

Volgens Guterres zijn de onderhandelingen "op dit moment" bezig en hebben de Chinezen meerdere keren aangegeven welwillend tegenover een VN-missie te staan. "Ik hoop dat ze snel een overeenkomst bereiken en dat de mensenrechtencommissaris in staat zal zijn China zonder beperkingen te bezoeken", zei de VN-chef bij CBC.

China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoeren in Xinjiang. Sommige Europese regeringen en de Verenigde Staten bestempelen dat inmiddels als genocide. Dat deed de Nederlandse Tweede Kamer twee weken geleden ook.

De regering in Peking ontkent de beschuldigingen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed. Volgens mensenrechtenactivisten worden meer dan 1 miljoen Oeigoeren in deze "gevangenissen" systematisch mishandeld. Buitenlandse politici die kritiek uiten op het overheidsbeleid, krijgen van China met regelmaat strafmaatregelen opgelegd.