Clicky


Kajsa Ollongren test negatief en kan debat verkenning doen

Kajsa Ollongren test negatief en kan debat verkenning doen
31-03-2021 09:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Kajsa Ollongren kan woensdag aanwezig zijn bij het debat in de Tweede Kamer over de mislukte eerste verkenning. Ze heeft woensdag negatief getest op het coronavirus, meldt haar politiek assistent.

Tijdens het debat moeten Ollongren (D66) en medeverkenner Annemarie Jorritsma (VVD) uitleg geven over een gelekte notitie. Daarin werd onder meer gerept over de onderhandelingsstijl van CDA-leider Wopke Hoekstra en een 'functie elders' voor het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Ollongren hoorde vorige week donderdag dat ze positief was getest. Ze verliet daarop spoorslags het Binnenhof. Daarbij was de omstreden notitie te zien die voor ophef zorgde. Ollongren en Jorritsma legden hierna hun taak als verkenner neer.

De beide oud-verkenners hebben inmiddels hun "diepgevoelde excuses" aangeboden, maar partijen zitten nog met veel vragen. Het debat woensdagmiddag moet opheldering brengen. Het is het eerste debat van de nieuwe Tweede Kamer.

"Ik ben blij dat mijn gezondheid me vandaag in staat stelt naar Den Haag te gaan en dat ik de vragen kan beantwoorden die bij de Tweede Kamer leven over wat er vorige week precies is gebeurd", zegt Ollongren.

De Kamerleden willen onder meer weten hoe de opmerking over Omtzigt in de notitie is terechtgekomen. De PVV vindt zelfs dat Ollongren na de affaire niet langer minister van Binnenlandse Zaken kan blijven. Mogelijk zal de Kamer ook besluiten de rol van de verkenner duidelijker te omschrijven.