Clicky


Wilders opent verkenningsdebat fel: Rutte loog en moet weg

Wilders opent verkenningsdebat fel: Rutte loog en moet weg
01-04-2021 13:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt dat demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte moet opstappen en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Dat zei hij bij de opening van het debat over de verkenningschaos. "Rutte was het dus. Hij heeft keihard gelogen." Wilders vraagt Rutte zelf op te stappen, maar kondigt ook al een motie van wantrouwen aan in het eerste deel van het debat.

Volgens Wilders heeft Rutte Nederland "voorgelogen", door te ontkennen iets gezegd te hebben tijdens de verkenningsgesprekken over de positie van kritisch CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Donderdag stond in vrijgegeven notities dat er wel degelijk met de VVD over Omtzigt is gesproken.

"Je moet wat met Omtzigt: minister maken", aldus het verslag. Vorige week donderdag viel in een uitgelekte notitie van verkenner Kajsa Ollongren al te lezen dat er over een "functie elders" voor Omtzigt gesproken zou worden. Ollongren "gaf ons een kijkje in de keuken van de politieke maffia", sneerde Wilders.

Rutte werd donderdag opgewacht door een grote groep journalisten, maar wilde voor het debat niks kwijt. Hij zei eerst het gesprek met de Tweede Kamer te willen aangaan.