Clicky


Buurman Picnic-hub Nieuwegein mag toegang voor vrachtwagens niet blokkeren

Buurman Picnic-hub Nieuwegein mag toegang voor vrachtwagens niet blokkeren
06-04-2021 10:30 | Transport | auteur Redactie

NIEUWEGEIN - De verhuurder van een aantal bedrijfsgebouwen in Nieuwegein mag de toegang tot de naastgelegen Picnic-hub niet blokkeren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdag in een spoed kort geding beslist. De man blokkeerde donderdag een lossende vrachtwagen op het terrein van het lokale distributiecentrum van Picnic omdat de online-supermarkt zich niet aan de regels zou houden.

Vrachtwagens

De verhuurder van de bedrijfsgebouwen en Picnic, beide gevestigd op een bedrijventerrein aan de Overijsselhaven in Nieuwegein, zijn al langer met elkaar in gesprek over de overlast die wordt ervaren. Andere huurders hebben volgens hem last van de grote vrachtwagens die boodschappen bij de Picnic-hub afleveren. Zo zouden de vrachtwagens veel te lang zijn, moeten ze meerdere keren insteken en is de kans groot dat geparkeerde auto’s van andere huurders beschadigd worden.

Door donderdag een vrachtwagen op het terrein te blokkeren, stelt de verhuurder dat hij het opneemt voor zijn huurders voor wie de maat al langer vol is. Ook plaatste hij een bord waarop staat dat enkel vrachtwagens van maximaal 10 meter zijn toegestaan op het terrein. Hiermee bewaakt hij naar eigen zeggen zijn eigendomsrecht.

Picnic

Picnic spande het kort geding aan omdat de buurman met zijn actie hun hele operatie lamlegde. De geblokkeerde vrachtwagen kon enkel lossen, maar kon daarna niet verder rijden. Volgens Picnic hebben verschillende klanten hun boodschappen donderdagavond te laat ontvangen. Om herhaling te voorkomen, vroeg Picnic de voorzieningenrechter zich over de zaak te buigen.

Beslissing

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de verhuurder van de bedrijfsgebouwen de toegang voor Picnic niet mag blokkeren. Dit is onrechtmatig. Zelfs áls de vrachtwagens voor overlast zorgen, mag hij niet zelf optreden. Daarnaast heeft de verhuurder niet aannemelijk gemaakt dat daadwerkelijk stelselmatig regels worden overtreden. Niet alleen de verhuurder moet zich houden aan het blokkeerverbod, ook zijn huurders mogen de toegang niet blokkeren. De voorzieningenrechter legt een dwangsom op van € 20.000,- per dag met een maximum van € 400.000,-.