Clicky


'Boeing moet honderden niet geleverde 737 MAX-toestellen nalopen'

'Boeing moet honderden niet geleverde 737 MAX-toestellen nalopen'
10-04-2021 10:26 | Buitenland | auteur ANP

CHICAGO - Vliegtuigbouwer Boeing moet honderden niet geleverde toestellen van het type 737 MAX opnieuw nalopen om een elektronisch mankement te verhelpen. Persbureau Bloomberg meldt dit op basis van ingewijden. De kwestie is opmerkelijk want de 737 MAX bleef eerder al maandenlang aan de grond na twee dodelijke rampen in korte tijd.

Vrijdag kwam aan het licht dat tientallen vliegtuigen van maatschappijen als United Airlines, Southwest Airlines en American Airlines tijdelijk weer even niet kunnen vliegen. De in Chicago gevestigde fabrikant heeft het potentiële probleem bij sommige MAX-toestellen geïdentificeerd en diverse klanten die vliegtuigen hebben met de serienummers die het aangaat, gewaarschuwd om de toestellen niet te gebruiken. Volgens luchtvaartautoriteit FAA gaat het om een productieprobleem dat van invloed is op een specifieke groep vliegtuigen in plaats van op de hele vloot.

De 737 MAX stond sinds het voorjaar van 2019 wereldwijd aan de grond na twee ongelukken binnen enkele maanden. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem de neus van het toestel herhaaldelijk naar beneden te duwen, ook als dat niet nodig was. Door de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven.

Pas een paar maanden geleden zijn de toestellen weer vrijgegeven voor gebruik. Het probleem van nu is niet gerelateerd aan het malheur van destijds en het verhelpen van het euvel neemt naar verwachting niet veel tijd in beslag. Evengoed betekenen de problemen zeer waarschijnlijk een nieuwe deuk in het vertrouwen in de vliegtuigproducent.