Clicky


Diverse boetes bij controle vervoer gevaarlijke stoffen

Diverse boetes bij controle vervoer gevaarlijke stoffen
15-04-2021 14:57 | Overtredingen | auteur Redactie

DRIEBERGEN - Specialisten van de politie hebben de afgelopen maanden diverse processen-verbaal opgemaakt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het ging voornamelijk mis bij het vervoer van metalen Intermediate Bulcontainers (IBC’s) met dieselolie. Sinds februari zijn al vijf processen-verbaal opgemaakt tegen vervoerders die onterecht gebruikmaakten van de 1000-punten grens van het ADR.

Volgens het Team Transport & Milieu Controle van de Dienst Infrastructuur leeft nog wel eens ten onrechte de misvatting dat men onder de vrijstellingsgrens van 1.1.3.6 ADR – de 1000 punten grens – altijd is vrijgesteld van het ADR.

Zo werd tegen een transportonderneming uit Zuid-Holland vorige week donderdag 8 april verbaliseerd. Deze transporteur reed op de A15 ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam toen hij door de ADR-specialisten werd gecontroleerd. In de IBC op zijn dieplader vervoerde hij dieselolie en stalen rek met lasgassen zonder het juiste vervoersdocument. De opdrachtgever van het transport vertelde de agenten dat er nog ongeveer 200 liter dieselolie in de IBC zou zitten. Na onderzoek bleek dit meer dan duizend liter te zijn. Hierdoor kon geen gebruik worden gemaakt van deze gedeeltelijke vrijstelling. Tegen de afzender en de vervoerder is proces-verbaal opgemaakt.

3.000 liter

Een paar dagen eerder, op dinsdag 6 april, controleerde het team op de A28 bij Zwolle een soortgelijk transport. Ook deze vervoerder ging ervan uit dat er minder dan duizend liter dieselolie werd vervoerd. In werkelijkheid bleek de IBC volledig gevuld te zijn met maar liefst 3.000 liter dieselolie. Hierdoor was het volledige ADR van toepassing.

De politieagenten maakte proces-verbaal op tegen zowel de vervoerder als de afzender vanwege het ontbreken van een vervoersdocument. Ook werd er proces-verbaal opgemaakt voor het niet periodiek keuren van deze IBC en het overschrijden van de maximale vullingsgraad.

Integere vervoerssector

Voor de openbare veiligheid is het belangrijk dat transporten met gevaarlijke stoffen veilig plaatsvinden. In het streven naar een integere vervoerssector adviseert de politie vervoerders om vooraf goed te informeren bij de afzenders of en in welke hoeveelheid gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Voor meer informatie over de vrijstellingen verwijst het Team Transport & Milieu Controles van de politie naar de website van de toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving en Transport.