Clicky


Deeltijd-WW voor duizenden werknemers Daimler wegens chiptekort

Deeltijd-WW voor duizenden werknemers Daimler wegens chiptekort
21-04-2021 17:06 | Bedrijfsauto Nieuws | auteur ANP

STUTTGART - Autofabrikant Daimler ziet zich door een tekort aan chips gedwongen duizenden werknemers in Duitsland tijdelijk minder uren te laten werken. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz heeft een vorm van deeltijd-WW doorgevoerd voor zijn fabrieken in Rastatt en Bremen, bevestigde het bedrijf aan persbureau DPA na berichten in lokale media. Bij die fabrieken werken samen ruim 18.000 personen.

De autosector kampt al maanden met een gebrek aan halfgeleiders. Die zijn schaars geworden, doordat lockdowns en thuiswerken voor een veel grotere vraag naar laptops, smartphones en cloudtoepassingen hebben gezorgd. Vrijwel alle grote automerken moesten daardoor de productie terugschroeven, aangezien nieuwe voertuigen tal van chips nodig hebben.

In Duitsland bestaat de regeling voor zogeheten Kurzarbeit. Een werkgever kan bij financiële moeilijkheden personeel minder uren laten werken, waarbij de overheid de gemiste inkomsten aanvult voor de werknemers. Eerder maakte Volkswagen wegens chiptekorten al gebruik van deze regeling, die ook tijdens de coronacrisis volop werd benut.

Niet alle werknemers van de twee Duitse Daimler-fabrieken werken minder uren. Personeel betrokken bij basiswerkzaamheden als onderhoud of certificering werkt nog de volle uren, net zoals medewerkers voor strategische projecten. Ook bij een fabriek in het Hongaarse Kecskemét laat Daimler personeel minder uren werken.