Clicky


Lintjes voor Claudia de Breij, Derk Bolt en Govert de Roos

Lintjes voor Claudia de Breij, Derk Bolt en Govert de Roos
26-04-2021 13:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Cabaretier, musicus, presentatrice en schrijfster Claudia de Breij heeft maandag een lintje gekregen van koning Willem-Alexander. De Utrechtse mag zich voortaan Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. De Breij (46) werd niet alleen onderscheiden voor haar artistieke betekenis, maar ook voor haar grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.

Zo is of was De Breij ambassadeur voor tal van maatschappelijke organisaties zoals onder meer het Ronald McDonald Huis, UNICEF Nederland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. Ook is ze zeer betrokken bij de LHBT-gemeenschap in Nederland. In haar carrière ontving Claudia de Breij in 2004 de CabaretAward voor beste vrouwelijke cabaretier. Tussen 2006 en 2014 won ze zesmaal de Zilveren RadioSter, de publieksprijs voor de beste vrouwelijke radiopresentator.

Fotograaf Govert de Roos werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Roos geldt als grondlegger van de Nederlandse glamourfotografie. Op zijn vijftiende maakte hij met behulp van een vervalst pasje foto's tijdens de 'bed-in for peace' van John Lennon en Yoko Ono. In de afgelopen vijftig jaar werden (internationale) beroemdheden zoals Michael Jackson, David Bowie, de bandleden van Abba en Grace Jones door hem gefotografeerd. Hij won meerdere prijzen voor zijn werk. Ook hielp hij veel beginnende artiesten en gaf hij steun aan goede doelen waaronder het MS Fonds.

Ook journalist en tv-maker Derk Bolt krijgt een onderscheiding. De 65-jarige Bolt is vooral bekend als het gezicht van het populaire programma Spoorloos van de KRO-NCRV. Hij trad in 1991 toe tot de redactie van het herenigingsprogramma. Doordat hij veelvuldig adoptiekinderen samenbracht met hun biologische ouders is er volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat, "in de maatschappij meer begrip ontstaan voor dit fenomeen". In 2017 schreef de tv-maker een boek over zijn ontvoering in Colombia. Bolt is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Olga Commandeur is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij presenteert sinds 2000 het tv-programma Nederland in Beweging, waaraan dagelijks vele tienduizenden mensen meedoen. Daarmee motiveert en stimuleert Commandeur hen met eenvoudige bewegingen. Tijdens de coronacrisis heeft ze volgens de Kanselarij bijna dagelijks, geheel belangeloos, extra bewegingsprogramma's voor thuis gepresenteerd. Ook is ze ambassadeur voor vele organisaties, waaronder de Parkinson Vereniging en KWF Kankerbestrijding.

Marinou Arends is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De gepensioneerd specialist ouderengeneeskunde kwam wegens het uitvoeren van euthanasie op een diep demente patiënte in 2016 voor de rechter. Uiteindelijk oordeelden zowel de rechtbank als in 2020 de Hoge Raad dat ze zorgvuldig had gehandeld en werd ze ontslagen van rechtsvervolging.

Arends werd voorgedragen voor een lintje door voormalig SP-Kamerlid Krista van Velzen en een docent van De Haagse Hogeschool die Van Velzen omschoolde van parlementariër naar verpleegkundige. "Dit is een rehabilitatie die zij verdient", zegt Van Velzen. "Het is een hele deskundige vrouw die ontzettend zorgvuldig heeft gehandeld. Ze zou rustig met pensioen gaan, maar heeft vier jaar lang met bloed, zweet en tranen een rechtsgang doorgemaakt. Gelukkig werd ze terecht vrijgesproken."

Het lintje is maandagochtend uitgereikt door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, naar wie ze volgens Velzen met een smoesje naartoe was geleid.