Clicky


Taakstraf voor aanranding tijdens spooktocht Biddinghuizen

Taakstraf voor aanranding tijdens spooktocht Biddinghuizen
07-05-2021 15:14 | Binnenland | auteur Redactie

LELYSTAD - Een 36-jarige man uit Urk is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. De man maakte zich op 10 augustus 2019 schuldig aan aanranding van een vrijwilliger van een spooktocht. De spooktocht vond plaats op een camping in Biddinghuizen.

Tijdens de spooktocht tilde de man de vrijwilligster op. Dit deed hij door haar billen vast te pakken. Toen hij haar had neergezet pakte hij met zijn handen haar gezicht vast en zei: ‘met schmink ben je lekker, maar zonder ben je nog lekkerder’. Daarna heeft hij haar borsten betast en maakte een seksueel getinte opmerking. Verschillende getuigen hebben dit gezien en hierover ook bij de politie verklaard. Dat de man geen seksuele intentie had gelooft de rechtbank niet. Niet alleen heeft hij de vrijwilligster op intieme delen aangeraakt, hij maakte ook opmerkingen waaruit de seksuele intentie kan worden afgeleid.

Volgens de advocaat van de verdachte is hij mogelijk gedrogeerd met GHB. Een getuige verklaarde namelijk dat iemand die avond GHB in een drankje zou hebben gedaan. De man uit Urk zou dit drankje vervolgens hebben opgedronken, terwijl dit drankje niet voor hem bestemd was. Bij de rechter-commissaris verklaarde de getuige dat deze persoon later heeft gezegd dat hij dat niet heeft gedaan, maar enkel gezegd heeft om stoer te doen. De rechtbank kan op basis van deze verklaring niet vaststellen of verdachte gedrogeerd is, met welke hoeveelheid dat dan zou zijn geweest en of dit van invloed was op het gedrag van de man. Vast staat wel dat hij onder invloed was van een forse hoeveelheid alcohol, maar dit heeft hij zelf opgedronken. Hij is dan ook schuldig aan de aanranding en verdient een straf.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Daarnaast heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de aanranding in 2019 plaatsvond en dat de man niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. De officier had de rechtbank gevraagd een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen en een taakstraf van 80 uur. Uit niets blijkt dat de kans op herhaling reëel is waardoor een stok achter de deur, een voorwaardelijke straf, niet nodig is.