Clicky


Deel bewoners van ontruimde wijk Punter in Lelystad terug naar huis

Deel bewoners van ontruimde wijk Punter in Lelystad terug naar huis
09-05-2021 12:11 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - Een deel van de ongeveer vijfhonderd bewoners die zaterdagavond hun woningen in de wijk Punter in Lelystad moesten verlaten vanwege een 'benzine-achtige stof' in het riool, mag weer terug naar huis. Om hoeveel mensen het precies gaat, kan de gemeente nog niet zeggen. Een kaart op de website van de gemeente laat zien dat een groot deel van de wijk is vrijgegeven.

De waardes van de nog onbekende stof die in het riool werd aangetroffen zijn aan het dalen, liet de gemeente zondagochtend weten. Voor een deel van de wijk is het daardoor nu veilig genoeg om terug naar huis te gaan, aldus een woordvoerster. Wel raadt de gemeente aan bij thuiskomst goed te ventileren, de kranen even te laten lopen en de wc door te spoelen. Wanneer de rest van de bewoners terug mag, is nog niet bekend. Zij mogen wel langs huis om huisdieren op te halen.

De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag begonnen met het leegpompen en doorspoelen van het riool en voert metingen uit. Het opgezogen water wordt afgevoerd naar het waterzuiveringsbedrijf waar het in een depot komt, meldt de gemeente. Ook is een gemaal in de buurt opgestart om het rioolwater direct naar de afvalwaterzuivering te pompen. Daardoor kan de 'benzine-achtige stof' nog sneller verdund worden, aldus de gemeente.

Wat voor stof er precies gevonden is in het riool en waar het vandaan komt, is nog niet bekend. Bewoners roken 's avonds een "vreemde, indringende" lucht. De gemeente besloot uit voorzorg de huizen te ontruimen. In eerste instantie werd gedacht dat het om gas ging, maar de lucht bleek uit het riool te komen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht monsters die door de brandweer waren genomen.