Clicky


Hele EU wil oproepen tot staakt-het-vuren Gaza, behalve Hongarije

Hele EU wil oproepen tot staakt-het-vuren Gaza, behalve Hongarije
18-05-2021 20:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Bijna de hele Europese Unie dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren van Israël en Hamas. Nederland en 25 andere EU-landen pleiten daarvoor, net als inmiddels ook onder meer de Verenigde Staten. Maar door verzet van Hongarije is de EU niet eensgezind.

"Er moet nu allereerst een eind komen aan al het geweld", zei EU-buitenlandchef Josep Borrell namens 26 lidstaten. Hij veroordeelde opnieuw de aanvallen op burgers in Israël door Hamas, de beweging die in de Gazastrook de baas is. Israël heeft het recht zich te verdedigen, herhaalde Borrell, maar moet dat wel proportioneel doen en binnen de kaders van het internationaal recht. Dat "uitgebalanceerde" oordeel was Hongarije niet Israël-vriendelijk genoeg, zeggen EU-bronnen.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken betreurt de verdeeldheid, maar zegt zijn "zegeningen" te tellen. Hij is blij dat zijn EU-collega's snel bijeen zijn gekomen en dat Borrell een verklaring heeft afgelegd die hij "volledig" steunt.

Onaanvaardbaar

De strijdende partijen moeten niet alleen "onmiddellijk" een wapenstilstand overeenkomen, maar die ook in acht nemen, zei Borrell. Een bestand moet burgers beschermen en ervoor zorgen dat hulpverleners in Gaza hun werk kunnen doen. Hij noemde het hoge aantal burgerslachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen, van de afgelopen dagen "onaanvaardbaar". Het leeuwendeel van die slachtoffers viel in de Gazastrook.

De hoogste diplomaat van de EU herhaalde ook dat het belangrijk is dat Palestijnen niet meer door Israëlische kolonisten uit hun huizen worden gezet. Dat was ditmaal de vonk in het kruitvat. Hij verwees naar de afwijzing door de EU van de Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De nieuwe speciale vredesgezant van de EU, de Nederlander Sven Koopmans, wordt zo snel mogelijk naar de regio gestuurd. Het voormalige VVD-Kamerlid moet onder andere met mogelijke bemiddelaars als buurlanden Egypte en Jordanië gaan overleggen.