Clicky


Coalitie Brabant spat uiteen

Coalitie Brabant spat uiteen
20-05-2021 11:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH/DEN HAAG - VVD en CDA in de Brabantse Staten hebben hun samenwerking met Forum voor Democratie opgezegd. Daarmee spat de coalitie van CDA, VVD, Forum en een lokale partij, die een jaar geleden begon, weer uiteen.

De VVD zegde het vertrouwen donderdag als eerste op. Voor deze partij was de aanleiding het vertrek van FVD'er Hans Smolders uit de provinciale politiek. Smolders stapte over naar de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij onlangs samen met onder anderen Wybren van Haga zich van Forum afsplitste voor een nieuwe driemansfractie.

Met Smolders' vertrek was voor de VVD de maat vol. "Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen", laat de partij donderdag weten in een persbericht.

Het CDA kwam vervolgens met een soortgelijke verklaring. "Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die het CDA niet in de koude kleren zijn gaan zitten", aldus de christendemocraten. "Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek."

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij van het CDA noemt het een "verstandig en onvermijdelijk besluit" van de regionale fractie om de samenwerking met de partij van Thierry Baudet op te zeggen. "Ik sta volmondig achter de verklaring van CDA Brabant", aldus Van Rij.

De liberalen spreken van "een negatieve spiraal aan incidenten" rond FVD, waarin te veel energie moest worden gestoken. "De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen", aldus de VVD Brabant. "Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar. Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant."

De vier gedeputeerden van CDA en VVD blijven vooralsnog aan om Brabant bestuurbaar te houden, laten beide fracties weten. Vrijdag buigen de Staten zich over de crisis.