Clicky


Twee IVECO S-WAY NP's op LNG voor AB Inbev

Twee IVECO S-WAY NP's op LNG voor AB Inbev
20-05-2021 11:52 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

Bierbrouwerij AB inBev en IVECO slaan de handen ineen voor nog schoner transport. De brouwer heeft daarom onlangs twee S-WAY NP’s op LNG in gebruik genomen. Hierdoor combineert AB InBev een hoge actieradius met het verkleinen van de CO₂-footprint. De 6x2 bakwagens bevatten een 12.000 liter tankinstallatie en zijn bedoeld voor de levering van kelderbier aan de horeca.

Wilco Heiwegen, woordvoerder bij Bierbrouwerij AB InBev: “We zijn verheugd dat we samen met onze duurzame partner IVECO nieuwe stappen kunnen zetten voor een nog schoner wagenpark. De IVECO S-WAY NP’s stoten 90 procent minder stikstofdioxide (NO₂) en 95 procent minder fijnstof uit dan een vergelijkbare dieseltruck, waardoor AB InBev een aanzienlijke bijdrage levert aan een schonere wereld. Mede door de ervaringen van logistiek partner Voets Transport heeft AB InBev gekozen voor twee IVECO S-WAY NP 6x2 bakwagens. Rob Voets is (als eigenaar van Voets Transport) namelijk zeer te spreken over hun LNG-trucks. “We zijn namelijk hierdoor verzekerd van bedrijfszekerheid en een laag brandstofverbruik.”

CNG- en LNG-combinatie

De nieuwe CNG- en LNG-combinaties koppelen bovendien een hoge autonomie voor stadsdistributie aan het verkleinen van de CO₂-footprint in de Benelux. Door de aanwezigheid van een 200 kg LNG-tank en vier CNG-tanks kunnen de chauffeurs met hun bakwagens maximaal zo’n 900 kilometer afleggen. Hierdoor kunnen zij altijd onbezorgd ‘thuiskomen’ in de Dommelsche brouwerij. Bert Mingels, Sales Area Manager bij IVECO NLS: “Het is voor AB InBev een groot voordeel dat de IVECO S-WAY NP’s bovendien Piek-gecertificeerd zijn en 10 procent minder koolstofdioxide uitstoten, waardoor zij het kelderbier ook in de toekomst met hun nieuwe LNG-trucks in de binnensteden kunnen distribueren.”

Voorbereiden op toekomst

AB InBev bereidt zich optimaal voor op de toekomst met de komst van twee IVECO S-WAY NP’s die zijn geleverd door een prettige samenwerking tussen Bert Mingels (IVECO NLS), John Ploeg (Logistiek Manager Kelderbier Benelux bij AB InBev) en de werkplaatsen van IVECO Schouten Almkerk en Veghel. Per 1 januari 2022 gelden er strengere toegangseisen voor dieselvrachtauto’s in Nederlandse milieuzones. Vanaf die datum hebben alleen Euro VI trucks toegang tot wegen die behoren tot een aangemerkte milieuzone. Dit beïnvloedt natuurlijk de keuze voor een nieuwe tankbierwagen, omdat de chauffeurs van AB InBev zich dagelijks bevinden binnen die lage emissiezones door het bevoorraden van diverse horecazaken. De bierleverancier zit bovendien in de startblokken voor de stap naar Bio-LNG, zodat zij hun stadsdistributie CO₂-neutraal kunnen verzorgen voor hun klanten. In een later stadium kan AB InBev hiermee namelijk de uitstoot van koolstofdioxide verder reduceren tot liefst 95 procent.

Energiezuinige IVECO S-WAY NP’s

De twee IVECO S-WAY NP’s zijn uitgerust met een 12-traps ZF Hi-Tronix geautomatiseerde versnellingsbak die de langste olieverversingsinterval kent in zijn klasse. Na 150.000 kilometer zijn de LNG-trucks hierdoor pas toe aan een onderhoudsbeurt. De IVECO S-WAY NP’s zijn verder voorzien van twee extra brandstof besparende functies. Zo kunnen de chauffeurs via een schakelaar eenvoudig gebruik maken van het EcoSwitch-systeem met een vermogen- en snelheidsbegrenzer, waardoor de S-WAY NP’s zo weinig mogelijk brandstof verbruiken per kilometer.

De chauffeur haalt verder het maximale uit zijn tankbierwagen zodra hij gebruik maakt van de aanwezige rijassistentiesystemen en het Eco-Roll systeem om de kinetische energie van het voertuig optimaal te benutten. Alle tips- en tricks hiervoor krijgen de chauffeurs tijdens een aflevertraining van de IVECO Driver Academy.