Clicky


Israël en Hamas akkoord met bestand na elf dagen beschietingen

Israël en Hamas akkoord met bestand na elf dagen beschietingen
20-05-2021 23:22 | Buitenland | auteur ANP/RTR

JERUZALEM/CAÏRO - Israël en de islamitische beweging Hamas in de Gazastrook stoppen komende nacht met hun wederzijdse beschietingen.

Premier Netanyahu en zijn veiligheidschefs hebben donderdagavond na anderhalve week met veel geweld besloten tot een staakt-het-vuren. Dat moet om 01.00 uur (Nederlandse tijd) ingaan. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, laat "tegelijkertijd" de wapens ook zwijgen. De radicale beweging Islamistische Jihad die Israël ook aanviel, heeft eveneens ingestemd met het staakt-het vuren.

Egypte, dat in nauw contact staat met het volgens de EU en de VS terroristische Hamas, garandeerde volgens bronnen eerder dat er geen raketten meer worden afgevuurd vanuit de Gazastrook. President Abdel Fatah al-Sisi zegt dat twee teams in Israël en de Palestijnse Gebieden erop gaan toezien dat de afspraken worden nagekomen.

Tweehonderd doden

In de kleine strook land met 2 miljoen inwoners zijn in elf dagen van beschietingen en bombardementen meer dan tweehonderd doden, onder wie tientallen kinderen, en 1500 gewonden gevallen. De aanleiding voor de recente vijandelijkheden was de dreigende uitzetting van Palestijnse huishoudens uit hun huizen in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Hun woningen zouden dan zoals vaker in de bezette gebieden in bezit komen van Joodse kolonisten.

Na onlusten in Oost-Jeruzalem besloten Hamas, zijn al-Aqsa-brigades en andere militanten in de Gazastrook massaal raketten op Israël af te vuren. Die veroorzaakten weliswaar paniek, maar werden veelal uit de lucht geplukt door de luchtverdediging. Er vielen twaalf doden in Israël. Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen grote schade toegebracht aan het tunnelnetwerk en andere infrastructuur van Hamas.

Internationale druk

Het bestand zat er mede daarom al aan te komen, maar de internationale druk werd ook steeds sterker. De Amerikaanse president Joe Biden maakte Netanyahu woensdag duidelijk "aanzienlijke de-escalatie" te verwachten, zodat naar een bestand kon worden toegewerkt. VN-chef António Guterres zei donderdag dat de beschietingen "onmiddellijk" moeten stoppen en toonde zich geschokt over de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Hij noemde dat gebied "de hel op aarde voor kinderen".

Er zijn deze eeuw al vaker relatief korte oorlogen gevoerd over de Gazastrook, waarbij het veel sterkere Israël steevast het militaire overwicht had.