Clicky


VS veroordelen Wit-Rusland voor tegenhouden vlucht

VS veroordelen Wit-Rusland voor tegenhouden vlucht
24-05-2021 10:12 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse regering veroordeelt met klem het aan de grond zetten van een Ryanair-vlucht door Wit-Rusland en de arrestatie van journalist en oppositielid Roman Protasevitsj, die aan boord was van het toestel. De VS roepen op tot een snelle bijeenkomst van een internationale burgerluchtvaartgroep om zich over de kwestie te buigen.

De Amerikaanse minister Anthony Blinken van Buitenlandse Zaken eiste de onmiddellijke vrijlating van Protasevitsj en zei dat deze "schokkende daad van het regime van Loekasjenko het leven van meer dan 120 passagiers, onder wie Amerikaanse burgers, in gevaar heeft gebracht".

Blinken zei in een verklaring dat de Verenigde Staten de "vroegst mogelijke bijeenkomst van de Raad van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie steunen om deze gebeurtenissen tegen het licht te houden".

Eerder hadden de Europese Unie en de NAVO de Wit-Russische actie, waarvoor naar verluidt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko persoonlijk het bevel zou hebben gegeven, scherp veroordeeld. De leiders van de EU-landen bespreken maandag de situatie. Ook wordt er dan gesproken over mogelijke sancties tegen Wit-Rusland.