Clicky


Wit-Rusland stelt commissie in die Ryanair-incident onderzoekt

Wit-Rusland stelt commissie in die Ryanair-incident onderzoekt
24-05-2021 10:18 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MINSK - Het Wit-Russische ministerie van Transportzaken heeft een commissie ingesteld om de militair afgedwongen landing van een Ryanair-vliegtuig in de hoofdstad Minsk te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort bekendgemaakt, meldt het persbureau RIA.

De Wit-Russische autoriteiten lieten zondag een straaljager bij het toestel vliegen en gaven een valse bommelding af om een Ryanair-vliegtuig te dwingen te landen. Vervolgens hielden ze Roman Protasevitsj aan, een journalist die kritiek heeft op de regering. Hij zat in het vliegtuig.

Op het incident en de arrestatie is internationaal met grote woede gereageerd. De Europese Unie heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek en bespreekt maandag mogelijke sancties tegen Wit-Rusland. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken noemde de actie van Wit-Rusland "piraterij". Brits Lagerhuislid Tom Tugendhat sprak van een actie die lijkt op een oorlogsdaad.

Het Wit-Russische staatsagentschap voor de luchtvaart zei maandag dat zijn luchtverkeersleiders slechts "aanbevelingen" hebben gegeven aan de bemanning van het Ryanair-vliegtuig dat werd omgeleid naar Minsk. Er zouden geen dreigementen zijn geuit om de landing af te dwingen. Het toestel was van Athene op weg naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.