Clicky


Directeur Ryanair: Wit-Russische geheim agenten aan boord

Directeur Ryanair: Wit-Russische geheim agenten aan boord
24-05-2021 17:04 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MINSK - Ryanair-topman Michael O'Leary heeft gezegd dat er enkele medewerkers van de Wit-Russische geheime dienst KGB aan boord waren van de vlucht die zondag een gedwongen tussenlanding moest maken in Wit-Rusland. "Het lijkt erop dat het de bedoeling van de autoriteiten was om een journalist en zijn reisgenoot te verwijderen. We geloven dat er ook enkele Wit-Russische geheim agenten zijn uitgestapt op de luchthaven," zei O'Leary op de Ierse radio. Hij noemde de actie verder nog een "staatsgesteunde kaping".

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney bevestigt het vermoeden van de Ryanair-topman. "We denken dat vijf of zes mensen zijn uitgestapt, maar slechts een van hen is gearresteerd, wat erop zou wijzen dat de anderen geheim agenten waren."

Zondag werd een Ryanair-vlucht vanuit Griekenland naar Litouwen in het luchtruim van Wit-Rusland onderschept en gedwongen in de hoofdstad Minsk te landen. Aan boord was het Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, een journalist die in ballingschap leeft. Hij werd gearresteerd.