Clicky


KLM stopt met vliegen over Wit-Rusland na oproep premier Rutte

KLM stopt met vliegen over Wit-Rusland na oproep premier Rutte
24-05-2021 22:29 | Buitenland | auteur ANP

AMSTELVEEN - KLM stopt voorlopig met vliegen over Wit-Rusland. Ook wordt gestopt met de zogeheten code share-vluchten naar Minsk, de hoofdstad van het Oost-Europese land. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij besloten nadat premier Mark Rutte KLM opriep om het Wit-Russische luchtruim te mijden. Volgens de minister-president zijn de Wit-Russische autoriteiten momenteel namelijk "zeer onbetrouwbaar" bij het beheer van hun luchtruim.

KLM koos er eerder op de dag nog voor om geen wijzigingen aan te brengen in zijn vliegroutes. Toen zei de maatschappij na overleg met betrokken autoriteiten geen veiligheidsrisico te zien en haar vluchtschema "normaal" voort te zetten. Maar KLM zegt "gehoor" te zullen geven aan de oproep van Rutte.

KLM doorkruist het Wit-Russische luchtruim normaal gesproken op routes naar Azië. Komende tijd zal KLM dus om moeten vliegen. Waarschijnlijk zorgt dit voor langere vluchttijden. Maar wat dit precies voor gevolgen heeft kan een woordvoerder nog niet aangeven.

KLM vliegt normaal ook zes keer per week op Minsk. Dat gebeurt in code share met de Wit-Russische maatschappij Belavia, die de vluchten uitvoert. Deze samenwerking is tot nader order stopgezet. Mensen met een KLM-ticket voor Minsk, kunnen dit omboeken of geld terugvragen in lijn met de voorwaarden van de maatschappij.

Andere maatschappijen gingen KLM al voor in het besluit voorlopig niet meer over Wit-Rusland te vliegen, nadat hun overheden daarop hadden aangedrongen. Ook de Duitse KLM-rivaal Lufthansa besloot al om Wit-Rusland te mijden. De autoriteiten en maatschappijen reageren op de door Wit-Rusland gedwongen tussenlanding van een toestel van Ryanair in Minsk op zondag en de arrestatie van een dissident en zijn vriendin die aan boord van het vliegtuig zaten.

Westerse leiders noemden de Wit-Russische actie een "daad van staatsterrorisme" en de Europese Unie heeft laten weten vrijlating van het gearresteerde tweetal te eisen en met sancties te komen. De EU vraagt maatschappijen in het landenblok eveneens om Wit-Rusland te mijden en sluit haar luchtruim voor Wit-Russische maatschappijen.