Clicky


ILT houdt SEA-controles ADR-vervoer

ILT houdt SEA-controles ADR-vervoer [+foto's]
28-05-2021 16:08 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie

DEN HAAG - Deze week hebben Inspectie Leefomgeving en Transport(ILT) en de Landelijke Eenheid zogenaamde SEA-controles gehouden. SEA staat voor Simultaneous European Enforcement. Tijdens deze controles is er extra aandacht voor vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Op verschillende plekken in het land werd gecontroleerd of regels worden nageleefd en het vervoer veilig gebeurt. Overal in de EU zijn deze controles de afgelopen week gehouden.

Tijdens de eerste SEA-controle van deze week in Moerdijk troffen de controleurs een druk/vacuümwagen aan. Het ADR-certificaat van de bestuurder was al twee jaar verlopen. Ook was de drukmeter van de tank kapot en was de keuringstermijn van de brandblussers verstreken.

Proces-verbaal is opgemaakt voor de chauffeur en zijn werkgever. Daarna mocht een andere chauffeur, die wel een geldig ADR certificaat had, het transport voortzetten.

Tijdens de tweede SEA-controle in Herveld trof men deze tankwagen gevuld met een zeer brandbare vloeistof. De eerste kamer van de tankwagen bleek "ondervuld" te zijn. Dit kan instabiel rijgedrag veroorzaken. De tankwagen moest terug naar de vuller in Nederland om de lading bij te vullen of anders te verdelen over de kamers van de tankwagen. Proces-verbaal werd opgemaakt tegen de vuller en de vervoerder.

Vrijdag werd de derde SEA-controle gehouden in Geldrop. Op de buitenkant van een transporttank en het chassis zat giftig gevaarlijk afval. Niet toegestaan en, volgens de ILT, een risico voor betrokkenen. De tank moest bij een cleaningstation gereinigd worden voor het weer verder mocht rijden. Er werd een proces-verbaal opgemaakt tegen chauffeur, vervoerder en vuller.