Clicky


Merkel en Macron vragen opheldering VS over afluisterpraktijken

Merkel en Macron vragen opheldering VS over afluisterpraktijken
31-05-2021 19:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

PARIJS/BERLIJN - De leiders van Duitsland en Frankrijk, Angela Merkel en Emmanuel Macron, hebben na hun gezamenlijke top maandag de Verenigde Staten gevraagd om opheldering over berichten uit Denemarken dat een Amerikaanse geheime dienst, de National Security Agency NSA, onder anderen Europese leiders afluisterde. Het is volgens de Franse president Macron onacceptabel dat de Amerikanen bondgenoten afluisteren.

De activiteiten van de NSA zijn al lang bekend onder meer door toedoen van een voormalige freelancemedewerker van de NSA, Edward Snowden. Op basis van zijn lekken werd in de herfst van 2013 al onthuld dat een mobiel van Merkel jarenlang door de NSA werd afgeluisterd. Het leidde tot jarenlang diep wantrouwen tussen Berlijn en Washington.

De Deense publieke omroep lanceerde maandag het verhaal dat de NSA in samenwerking met de Deense inlichtingendienst Merkel en andere Europese hoogwaardigheidsbekleders bespioneerde. De NSA maakte gebruik van het Europese netwerk van internetkabels, waarvan belangrijke knooppunten in Denemarken liggen.