Clicky


Celstraf en vier jaar rijontzegging voor roekeloze automobilist

Celstraf en vier jaar rijontzegging voor roekeloze automobilist
02-06-2021 15:31 | Ongevallen | auteur Redactie

LELYSTAD - Een 45-jarige man uit Zoetermeer is woensdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar waarvan acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij voor vier jaar zijn rijbewijs inleveren. De man veroorzaakte in maart vorig jaar in Zeewolde een ernstig verkeersongeluk waarbij meerdere slachtoffers (zwaar) lichamelijk letsel opliepen. Hij was onder invloed van wodka én reed veel te hard.

De verdachte rijdt op 4 maart 2020 in een busje buiten de bebouwde kom van Zeewolde. Op de zitting verklaart hij dat hij zich ergerde aan het verkeersgedrag van een ander. Hij werd naar eigen zeggen ter hoogte van Lelystad Airport op een vreemde manier ingehaald. Als reactie daarop beslist hij de bestuurder van dat busje rechts in te halen. Hierbij haalt hij snelheden van 123 tot 152 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur is toegestaan. Vlak voor de rotonde aan de Ganzenweg haalt hij de bestuurder nóg een keer rechts in en voegt hij plotseling links in zodat hij vlak voor het busje komt te rijden. Vervolgens knalt hij bovenop de auto die voor hem stilstaat, die vervolgens weer doorschiet tegen een andere auto. 

Verschillende getuigen hebben het ongeluk zien gebeuren. Eén van hen verklaart bij de politie dat zij zag hoe de bestuurders van de bestelbussen met elkaar aan het ruziën waren. Daarbij was het overduidelijk dat de verdachte per se de andere bestuurder voor wilde zijn. De verdachte bekent dat hij in de 24 uur voor het ongeluk ongeveer twee liter wodka had gedronken. Vlak voor het ongeluk had hij nog een halve liter gedronken tijdens het rijden. Naar eigen zeggen om te ontspannen en zich te amuseren tijdens de autorit naar huis. Op zitting verklaart hij dat hij flink doorreed: ongeveer 140 kilometer per uur. Ook vertelt hij dat hij zijn snelheid niet minderde toen hij de rotonde naderde.

Volgens de rechtbank is in deze zaak sprake van roekeloos rijgedrag. De verdachte reed veel te hard en was fors onder invloed van alcohol. Ook haalde hij meerdere keren rechts in, wisselde gevaarlijk van rijstrook en remde vlak voor een rotonde niet af, ondanks dat er auto’s stil stonden. In vergelijkbare zaken zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd van twee jaar én een rijontzegging van vier jaar. In deze zaak legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van twee jaar waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het voorwaardelijke deel wordt opgelegd zodat de man zich onder andere kan laten behandelen door verslavingszorg. Daarnaast mag hij vier jaar lang niet autorijden en mag hij geen contact opnemen met één van de slachtoffers. De straf is conform de eis van de officier van justitie.