Clicky


Meerdere aanhoudingen voor oplichting met niet bestaande cryptovaluta

Meerdere aanhoudingen voor oplichting met niet bestaande cryptovaluta
04-06-2021 12:14 | Misdaad | auteur Redactie

DEVENTER - De politie heeft een 39-jarige man uit Deventer aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting via niet bestaande cryptovaluta. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de man bij meerdere zaken. Ook is een man van 22 uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering.

In Zaandam is een loods doorzocht en is een man van 41 aangehouden. In de loods stonden verschillende computers die gebruikt worden om cryptomunten te verdienen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus de politie.

De verdachten kwamen naar voren in een onderzoek naar cryptohandel via de cryptohandelsplaats Coinhouse.eu. Als vermoedelijke eigenaar van deze handelsplaats worden zij verdacht van het verduisteren van klanttegoeden en oplichting. Dit onderzoek is uitgevoerd door het team Financieel Economische Criminaliteit in samenwerking met het team Cybercrime, team Digitale Opsporing en de Districtsrecherche IJsselland. Ook werd in het onderzoek samengewerkt met de Belastingdienst.

De 39-jarige verdachte zou zijn eigen cryptovaluta (coins) hebben gemaakt. De verdachte maakte vervolgens veel reclame voor de munt in de hoop dat mensen wilden investeren. Dat gebeurde op een forum over cryptovaluta en via oproepen op Twitter. Door die promotie zorgde de man dat coins door derden werden gekocht (pump). Vervolgens verkocht hij zelf in korte tijd zo veel coins dat deze waardeloos werden (dump). Het doel hiervan is zo veel mogelijk verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dergelijke acties zijn bekend onder de naam 'pump en dump'. Organisatoren van dergelijke pump en dump’s hebben voorkennis en kunnen op die manier onwetenden bewust misleiden. De man uit Deventer heeft onder andere zijn coins genaamd ERSO, MALC en TulipMania op deze wijze ‘gepumpt en gedumpt’.

Tijdens het onderzoek is er onder andere beslag gelegd op diverse voertuigen, een woning, meerdere computers en cryptovaluta.

De man uit Deventer wordt ook verdacht van QR-fraude. Mensen zijn telefonisch benaderd, zogenaamd namens de bank, met de mededeling dat er een internationale betaling klaar stond die kon worden tegengehouden via een verstuurde QR-code. Ook werd soms gezegd dat de contactgegevens voor de bankrekening waren aangepast, en dat kon worden tegengehouden met een QR-code.

Het onderzoeksteam van de politie heeft enkele aangiftes binnen van slachtoffers die geld hebben overgemaakt via deze QR-codes. De politie waarschuwt voor oplichters die gebruik maken van deze methode.Zo’n code staat bijvoorbeeld ook in e-mails en brieven die afkomstig lijken van een bank of ander bedrijf. De meegestuurde QR-code leidt naar een phishingwebsite of betaalpagina. Slachtoffers die bankgegevens zoals inlogcodes delen, geven in werkelijkheid cybercriminelen toegang tot de bankrekening.

Mensen die investeringen hebben gedaan via Coinhouse.eu en denken opgelicht te zijn kunnen dat melden bij de politie.