Clicky


Elektrische bus van BYD verbindt Slowakije en Hongarije

Elektrische bus van BYD verbindt Slowakije en Hongarije
16-06-2021 12:01 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

KOMAROM - BYD, de grootste fabrikant van elektrisch aangedreven bussen ter wereld, brengt vanaf nu inwoners van Slowakije en Hongarije bij elkaar. De levering van de populaire 12 meter lange elektrische bus aan Volánbusz Zrt., een van Hongarije’s grootste openbaarvervoerbedrijven, betekent voor het eerst een elektrische verbinding over de rivier de Donau in de stad Komárom/Komárno.

De historische ‘zusterstad’ aan de Donau bestaat uit Komárom in Hongarije aan de zuidoever van de rivier en Komárno in Slowakije aan de noordoever. Hoewel de stad dus in twee landen ligt, is er geen grenscontrole omdat zowel Slowakije als Hongarije onder het Shengen-verdrag valt. Inwoners van de stad aan beide kanten van de rivier kunnen vanaf vandaag voor het eerst tussen de twee landen reizen in een elektrische bus.

Ceremonie

In de Hongaarse productiefaciliteit van BYD in Komárom, waar de elektrische bus van Volánbusz is gebouwd, werd de aflevering gevierd met een feestelijke ceremonie. Eregast daarbij was Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van buitenlandse zaken en handel. De heer Szijjártó werd vergezeld door dr. Attila Molnár, burgemeester van Komárom, mgr. Béla Keszegh, burgemeester van Komárno, dr. Judit Bertalan, parlementslid, dr. Róbert Homolya, president en CEO van MÁV Zrt. En dr. Zoltán Pafféri, president en CEO van Volánbusz Zrt.

Dagelijks traject

De afgeleverde elektrische bus van BYD is de eerste voor Volánbusz in Komárom, nadat eerder al op andere plaatsen in Hongarije elektrisch aangedreven bussen warden afgeleverd door BYD. Daaronder vorige zomer tien 12 meter-modellen voor Pécs en in 2018 de eerste elektrische bus in Hongarije, ook een 12 meter-model, in de stad Salgótarián. Volánbusz gaat de nieuwe elektrische bus van BYD inzetten op een druk, dagelijks traject over de Donau, waarmee voor het eerst volledig elektrisch, uitstootvrij openbaar vervoer wordt aangeboden aan de inwoners van Komárom en Komárno.

Hoog comfort

De nieuwste bus van BYD voor Volánbusz heeft een bereik van 300 kilometer op een acculading dankzij het 348kWh batterijpakket. De tweedeurs bus met lage instap is de maatstaf op het gebeid van veiligheid en biedt een hoog comfortniveau voor de passagiers. Daarmee is de 12 meter-bus van BYD de best verkopende elektrische bus van het merk, ook op de Europese markt.

 

Interreg Europe

Het inzetten van de nieuwe elektrische bus van BYD is mogelijk gemaakt met financiële hulp van het Interreg V-A Slowakijke-Hongarije-programma. Interreg Europe is een organisatie die lokale autoriteiten in heel Europa financieel ondersteunt via het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds. Interreg hielp eveneens bij de bouw van een nieuwe brug over de rivier de Donau. Volánbusz startte in 2018 met de vernieuwing van het wagenpark en heft inmiddels 860 nieuwe voertuigen in de vloot. Het bedrijf streeft ernaar om 40 procent van de totale busvloot eind 2022 vernieuwd te hebben, met plannen om verder te investeren in elektrische voertuigen en laadinfrastructuur.

Samenwerking

Péter Szijjártó, minister van buitenlandse zaken en handel, tijdens de bijeenkomst: “Dankzij samenwerking hebben we ontelbare successen geboekt in de afgelopen tien jaar. BYD speelt daar een belangrijke rol in met de fabriek in Komárom, waar moderne, milieuvriendelijke bussen worden gebouwd die ons helpen een significante positie te bereiken in de Europese voertuigproductie. Elektrische voertuigen worden meer en meer een onderdeel van ons dagelijks leven. Vandaag zien we ook een goed voorbeeld van de harmonie in het Hongaarse economische en groene beleid. Nu de Hongaarse automotive-industrie zich aan het ontwikkelen is, focussen we ons al op de ontwikkeling van de elektrische automotive-industrie. Aan de ene kant versterkt dat de concurrentiepositie van het land en aan de andere kant draagt het bij aan het verkleinen van de ecologische footprint en de emissies van wereldwijd vervoer.”Symbool

Dr. Attila Molnár, burgemeester van Komárom, vult aan: “Mijn collega’s en ik werken er al jaren met volle overtuiging aan om duurzaamheid een belangrijke rol te geven. Het feit dat een lokaal gebouwde elektrische bus de twee oevers van de Donau verbindt is niet alleen een duurzame ontwikkeling, maar samen met de nieuwe Monostorbrug een fantastisch symbool van ontwikkelingen in de 21e eeuw.”

Duurzaam

Mgr. Keszegh Béla, burgemeester van Komárno , zegt: “Het is uiterst belangrijk voor inwoners van Komárom dat de Donau hen niet scheidt, maar dat het noordelijk en zuidelijk deel van de stad juist met elkaar verbonden zijn. Dankzij nauwe samenwerking is er een aantal ontwikkelingen gaande dat de regio verbindt. Deze elektrische bus laat zien waar we heen willen met onze stad. We bouwen aan een modern, duurzaam en familievriendelijk Komárom, het centrum van deze regio.”

Infrastructuur

Dr. Homolya Róbert, CEO van MÁV Zrt., licht toe: “Het doel van de MÁV-Volán Group is om duurzaam, veilig, schoon, milieu- en passagiersvriendelijk vervoer aan te bieden. Het doel is niet minder dan klimaatneutraal te zijn in 2050, en dat vraagt om uniform, omgevingsbewust en betaalbaar openbaar vervoer. Hiervoor moet infrastructuur worden ontwikkeld en moet de vloot worden vernieuwd, waarmee al begonnen is. Vandaag verwelkomen we onze eerste elektrische bus, maar we zijn van plan er nog veel meer van op de weg te zetten in het land.”

Voorbeeld

“Dit is een historische dag voor de inwoners van Komárom en Komárno,” zegt Yongping Chen, managing director van BYD Electric Bus & Truck Hungary. “En we zijn vereerd dat de Hongaarse minister van buitenlandse zaken en handel er vandaag bij is om deze gebeurtenis te vieren. Passagiers kunnen vanaf nu de Donau oversteken in een volledig elektrisch aangedreven bus van BYD. De bus is veilig, comfortabel en bovendien draagt hij bij aan een schonere, duurzame toekomst voor de stad. Daarnaast is het natuurlijk bijzonder dat de nieuwe elektrische bus van Volánbusz is gebouwd in de Hongaarse fabriek van BYD hier in Komárom. Graag benadruk ik dat dit een prachtig voorbeeld is van de samenwerking tussen landen en dat het significant bijdraagt aan het succes van BYD in Europa.”